Annons

Anete Melece bjuder på ett färgsprakande och överraskande sömnmysterium

Vad gör man om sömnen aldrig dyker upp? Anete Meleces bilderbok är ett överraskande lägenhetsäventyr om något som de flesta barn (och deras föräldrar) kan relatera till. ”Stellas stulna sömn” sprudlar av berättarglädje, tycker Jonna Fries.
Recension • Publicerad 18 maj 2024 • Uppdaterad 21 maj 2024
Detta är en recension i Ystads Allehanda. En recension är en subjektiv bedömning av en företeelse eller ett verk.
Bilderbok (från 3 år)

Stellas stulna sömn

Text och bild: Anete Melece

Översättning: Linda Freimane

Förlag: Lilla Piratförlaget

Lettiska Anete Melece har en helt egen stil som sprudlar av berättarglädje, tycker recensenten Jonna Fries.
Lettiska Anete Melece har en helt egen stil som sprudlar av berättarglädje, tycker recensenten Jonna Fries.Foto: Atis Jākobsons

Ibland är det svårt att somna. Men varför? Och vad kan man göra åt det? Anete Melece utforskar lekfullt ämnet i bilderboken ”Stellas stulna sömn”.

Boken börjar som en skildring av en vanlig kväll. Mamma ska jobba, så Stella och pappa får gå och lägga sig själva. Därefter följer en, två, tre, nio sagor. Några av dem handlar om en olydig farfar, en planet som blir sjuk och ett par strumpbyxor som vill dansa modern balett. Roligt och spännande, men Stella är alltjämt klarvaken när pappa slår ihop pärmarna.

Annons

Anete Melece, som i den prisade bilderboken ”Kiosken” bjöd på en överraskande berättelse om en havslängtande kioskägare, bjuder även här ett ytterst dramatiskt äventyr. Scenen är familjens lägenhet, men med fantasi och lekfullhet skapas en spännande värld där jakten på sömnen skickligt ställs i fokus.

Plötsligt ringer pappa till sömncentralen för att få hjälp. Det märkliga är bara att en leverans av sömn har gjorts, men någon verkar ha stulit den. Ett gäng djurdetektiver, sömnletare, kommer snabbt till undsättning. Vem är skyldig? Hur ser sömnen ut? Och var kan den finnas?

”Med fantasi och lekfullhet skapas en spännande värld där jakten på sömnen skickligt ställs i fokus.”

Festliga repliker blandas med korta beskrivningar. Letandet går genom badrummet, tv-rummet och köket. Det görs även ett intressant stopp hos en filosofisk dammsugare i städskåpet. Trots det korta formatet är vändningarna många och fullständigt överraskande.

Bilderna är färgrika och skildrar hemmet och de sömnsökande leksaksfigurerna på ett lekfullt sätt. Värmen mellan Stella och pappa, som deltar i allt med stort engagemang, fångas också fint.

Sömncentralen dyker också upp som ett aktivt callcenter där figurerna har spetsiga nattmössor i olika kulörer och som ett tempohöjande inslag placeras sammanfattningar av alla upplästa godnattsagor på rad. Miljöerna är lätta att relatera till och skapade med intressanta djup och oväntade perspektiv.

Anete Melece har en helt egen stil som sprudlar av berättarglädje. Det är yvigt och livligt och färgsprakande, men samtidigt väl sammanhållet. ”Stellas stulna sömn” är en spänstigt uppbyggd berättelse där ett storslaget äventyr i den egna lägenheten blir alldeles självklart.

”Stellas stulna sömn” av Anete Melece
”Stellas stulna sömn” av Anete Melece
Fakta

Anete Melece

Född: 1983 i Lettland, bor i Zürich, Schweiz.

Studier: visuell kommunikation och animation

Jobb: illustratör och filmskapare

Böcker på svenska: den egna bilderboken ”Kiosken” och ”Jag bestämmer!” med text av Ingrid Olsson

Jonna FriesSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons