Annons
Kultur

Arbetsmiljön på konstmuseet Arken döms ut

Om inte konstmuseet Arken i Ishøj utanför Köpenhamn rättar till bristerna i arbetsmiljön riskerar anställda att bli sjuka, skriver danska arbetsmiljöverket i en rapport.
Kultur • Publicerad 8 augusti 2022
Arken, museet för modern konst i Ishøj. Här visas utställningar med dansk, nordisk och även internationell konst. Pressbild.
Arken, museet för modern konst i Ishøj. Här visas utställningar med dansk, nordisk och även internationell konst. Pressbild.Foto: Emma Thunbo/Arken/TT

Myndigheten Arbejdstilsynet räknar upp tillstånd som depression, hjärt-kärlsjukdomar och posttraumatiskt stressymptom som medarbetarna riskerar drabbas av.

Museet får nu sitt tredje åläggande för i år om att rätta till arbetsmiljön. Det gäller för samtliga 105 anställda. Arken har till den 1 februari nästa år på sig att utföra arbetet, rapporterar Politiken.

Annons

Enligt styrelseordföranden för Arken, Eva Hofman-Bang, är arbetet med att rätta till bristerna redan i gång.

Förra hösten skrev 20 medarbetare ett anonymt brev till ledningen och styrelsen, där de kritiserade arbetsmiljön. I januari kom ny kritik mot dåvarande direktören Christian Gether, som avgick i februari.

– Att verksamheten med så korta mellanrum får tre ålägganden, som även kommer medan verksamheten redan har tagit tag i problemen, visar att Arbejdstilsynet ser mycket allvarligt på läget, säger Peter Hasle, professor i arbetsmiljö, till Politiken.

De anställda har beskrivit en arbetsmiljö med psykologisk terror som de kallar en "kultur av rädsla", vilket Jyllandsposten tidigare rapporterat om. Det ska ha handlat om nedsättande och könsdiskriminerande kommentarer, hot och maktlöshet.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons