Annons
Kultur

Babben Larsson tar det lugnt som årets julvärd

Det blir Babben Larsson som håller tittarna sällskap i SVT på julafton – och årets tema handlar om att ta det lugnt.
Tv • Publicerad 15 november 2022
Babben Larsson har blivit tillfrågad om att vara julvärd i SVT två gånger tidigare. "Första gången var jag helt nyskild och ville inte tillbringa julafton i en tv-studio", berättar hon.
Babben Larsson har blivit tillfrågad om att vara julvärd i SVT två gånger tidigare. "Första gången var jag helt nyskild och ville inte tillbringa julafton i en tv-studio", berättar hon.Foto: Anders Wiklund/TT
Årets julvärd Babben Larsson utlovar gäster och sång på julafton.
Årets julvärd Babben Larsson utlovar gäster och sång på julafton.Foto: Anders Wiklund/TT
Tredje gången gillt för Babben Larsson som tackade ja efter att ha sagt nej två gånger. "Jag kände yes, nu kommer det att funka", säger hon
Tredje gången gillt för Babben Larsson som tackade ja efter att ha sagt nej två gånger. "Jag kände yes, nu kommer det att funka", säger honFoto: Anders Wiklund/TT

SVT:s programdirektör Eva Beckman avtäckte årets julvärd vid en pressträff i Radiohuset i Stockholm – bland annat med motiveringen "denna är lika stabil som ringmuren".

Och det blir en lugn och avspänd julvärd som tänder ljuset innan Kalle Anka drar i gång. Någon nervositet inför den traditionstyngda uppgiften känner hon inte alls.

Annons

– Tänder man inte på första försöket så går det väl på tredje. Det går inte att hetsa upp sig över att tända ett ljus. Det är orimligt faktiskt, säger hon till TT.

Hon har fått frågan om att leda julsändningen två gånger tidigare, men har tackat nej av olika orsaker.

– Första gången var jag helt nyskild och ville inte tillbringa julafton i en tv-studio, andra gången kom frågan för sent och jag var redan fullbokad. I år fanns det en lucka i december och allt föll på plats.

Sjungande gäster

Med tiden har det vuxit fram en vilja att ta sig an uppdraget, berättar hon. När hon i september fick frågan och insåg att hon faktiskt kunde den här gången kändes det bra.

– Jag blev glad att jag fick den en tredje gång Jag kände yes, nu kommer det att funka.

Hon avslöjar att det blir gäster och sång under julaftonen i hennes regi. Att vara på plats och sända direkt ser hon som en självklarhet.

– Dels om det skulle hända något så är det ju bra att vara på plats. Men också eftersom tittarna ju är på plats och då ska jag också vara det. Sedan kanske vissa artister ha svårt att vara där så det är möjligt att något inslag blir förbandat, säger hon.

Avstressat tema

Hon har även tänkt ut ett tema för kvällen.

– Att julen inte får bli stressens högtid. Utan att vi hittar de här värdena som gör att det värmer i hjärtat och att vi inte ramlar ihop som en sopsäck framför Kalle Anka och somnar.

Själv har hon inga speciella måsten eller särskilt heliga jultraditioner, och det spelar ingen roll om hon är hemma eller bortrest.

Annons

– Jag har inga "det här måste ingå eller det här måste jag äta". Jag har även varit helt ensam på julafton, när jag var magsjuk och ingen ville fira med mig. Men då firade jag med julvärden och det gick också bra.

Prestigefyllt uppdrag

Sedan den ständigt återkommande julvärden Arne Weise drog sig tillbaka för 20 år sedan har SVT gjort jobbet att leda tittarna genom julaftonsdagen och kvällen till ett prestigefyllt uppdrag.

I fjol fick tv-kocken Tareq Taylor äran. Genom åren har bland annat Ingvar Oldsberg, Petra Mede och Henrik Dorsin blivit utvalda.

I en tid när tittandet på linjär tv ständigt minskar fortsätter just jultraditionen i SVT att locka storpublik. Hela tre miljoner svenskar såg Tareq Taylor tända ljuset i fjol.

Fakta: Babben Larsson

Ålder: 66 år.

Bor: Solna, född på Gotland.

Familj: Fästman, dotter, 30, bonusbarn.

Hobbies: Matematik, lägga patiens på datorn, läsa, resa.

Bakgrund: Gick ut Teaterhögskolan 1980, men fick sitt stora genombrott som ståuppkomiker 1988 och medverkade i tv-programmet "Släng dig i brunnen".

Tio år senare slutade hon med ståuppkomiken och gjorde flera stora scenföreställningar, bland annat med humorgänget Rea samt med Lennie Norman och Adde Malmberg.

På senare år har Babben Larsson synts mest i tv, bland annat i "Parlamentet" och som programledare för populära "Bäst i test" och "1 mot Sverige".

Hon har tävlat två gånger i "På spåret" och fått Karamelodiktstipendiet samt Lisebergsapplåden.

Fakta: Babben Larsson

2003: Lotta Bromé.

2004: Ernst Kirchsteiger.

2005: Blossom Tainton.

2006: Ingvar Oldsberg.

2007: Anne Lundberg.

2008: Lasse Kronér.

2009: Lisbeth Åkerman.

2010: André Pops.

2011: Kalle Moraeus.

2012: Sarah Dawn Finer.

2013: Petra Mede.

2014: Henrik Dorsin.

2015: Gina Dirawi.

2016: Sanna Nielsen.

2017: Lotta Lundgren och Erik Haag.

2018: Kattis Ahlström.

2019: Marianne Mörck.

2020: Lars Lerin.

2021: Tareq Taylor.

2022: Babben Larsson.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons