Annons

Banksy-verk intakt efter stöld i Ukraina

Ett verk av den brittiske gatukonstnären Banksy stals från en husvägg i Hostomel i Ukraina. Men polisen lyckades gripa tjuvarna och återbörda verket intakt.
Konst • Publicerad 3 december 2022
I november dök plötsligt väggmålningar av den brittiske gatukonstnären Banksy upp på olika platser i Ukraina. Målningen på bilden är inte den som stals i Hostomel. Arkivbild.Foto: Andrew Kravchenko/AP/TT

Den brittiske gatukonstnären Banksy bekräftade nyligen att det var han som låg bakom de sju målningar som dök upp på olika platser i Ukraina i november.

En av målningarna, föreställande en kvinna i gasmask, stals nyligen från en husvägg i Hostomel i Kievregionen.

Annons

Tjuvarna hade sågat ut den bit av husväggen som verket var målat på och tagit den med sig, rapporterar BBC.

Polisen lyckades dock gripa förövarna och ta tillbaka målningen.

Kievregionens guvernör Oleksij Kuleba skriver på meddelandetjänsten Telegram att Ukraina gör allt i sin makt för att skydda Banksys målningar.

"De här bilderna är, trots allt, symboler för vår kamp mot fienden. De är historier om stödet och den solidariteten med Ukraina från hela den civiliserade världen", skriver han och fortsätter:

"Vi kommer att göra allt för att bevara dessa gatukonstverk som en symbol för vår seger".

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons