Annons

Bengt Ohlsson skildrar komplicerade samhällsfrågor med finess i nya barnboken

En pappa misstänkts för ett brott, men även sonen drabbas. Bengt Ohlssons tredje barnbok ”Hoppas din farsa dör” är imponerande på många sätt, tycker recensenten Peter Grönborg.
Recension • Publicerad 20 april 2024
Detta är en recension i Ystads Allehanda. En recension är en subjektiv bedömning av en företeelse eller ett verk.
Kapitelbok (från 9 år)

Hoppas din farsa dör

Författare: Bengt Ohlsson

Förlag: Bonnier Carlsen

Bengt Ohlsson skriver med kåserande lätthet om komplicerade händelser, tycker Peter Grönborg.
Bengt Ohlsson skriver med kåserande lätthet om komplicerade händelser, tycker Peter Grönborg.Foto: Patrick Miller

Ibland kan det vara olämpligt att lita på vad tidningarna skriver. Särskilt när drevet går. Då blir det ofta mindre intressant vad som är sant eller falskt. Istället dominerar behovet av att hitta en syndabock och att utfärda tvärsäkra moraliska domar. Det vet den mångsidige författaren Bengt Ohlsson mycket om.

I kapitelboken ”Hoppas din farsa dör” drar han nytta av sina erfarenheter från tidningsvärlden. Läsaren får inblickar i vilka tvivelaktiga metoder vissa journalister använder, samt hur lite det kostar att begå allvarliga fel. Informationsteknologi är en central del av boken, hur pass snabbt nyheter sprids och påverkar människors liv, vare sig de är fejkade eller ej.

Annons

Texten är imponerande på många sätt. Främst för att den förmår att göra komplicerade samband i dagens samhälle begripliga för barn. Till detta hör avsnitt som tydliggör hur börsen och aktiehandeln fungerar, samt vilka konsekvenser hanteringen får för både vinnare och förlorare. Ohlssons pedagogiska förmåga är väl utvecklad och han integrerar enkelhet och finess lektioner i samhällskunskap i den litterära formen.

”Texten är imponerande på många sätt. Främst för att den förmår att göra komplicerade samband i dagens samhälle begripliga för barn.”

Mellanstadiepojken Henrik får i skolan veta att hans pappa är misstänkt för ett ekonomiskt brott. I ett slag förändras hans liv. Plötsligt blir han brännmärkt, kastas ut i ovisshet och osäkerhet. Inget förblir sig likt.

I en bok för vuxna kunde detta ha formats till ett djupt psykologiskt drama. Ångest utgör förvisso en botten i skildringen, dock ganska ytligt. Bengt Ohlsson lägger större vikt vid att bana väg för det yttre skeendet, den rent episka processen.

Dessutom skriver han med en kåserande lätthet, vilket gör att läsningen trevlig. En annan kvalitet som gör berättelsen spännande är förmågan att överraska läsaren, att låta förväntningar komma på skam. Inledningsvis verkar det till exempel som om Henriks vän riskerar att få skolkamraterna emot sig. Oväntat glider opinionen iväg åt ett annat håll.

Bokens huvudsyfte är att på ett aptitligt och lockande sätt gestalta de faror som väntar intet ont anande föräldrar och hur helt oskyldiga barn drabbas. Detta är god och tankeväckande litteratur.

Fakta

Bengt Ohlsson

Född: 1963, Östersund

Bor: Stockholm

Blev korrekturläsare på Dagens Nyheter som ung, fortsatte som rockkritiker och därefter som krönikör. Har skrivit ett 20-tal romaner sedan debuten 1984, även teaterpjäser. Började skriva barnböcker 2020.

Utmärkelser: Augustpriset 2004, Eyvind Johnsonpriset 2008, Karl Vennbergs pris 2015 och Helgapriset 2018

”Hoppas din farsa dör” av Bengt Ohlsson
”Hoppas din farsa dör” av Bengt Ohlsson
Peter GrönborgSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons