Annons
Kultur

Bestörtning och oro efter attack på Rushdie

Flera världsledare, kulturarbetare och människorättskämpar förenades i fasa över dådet mot Salman Rushdie – och enades om behovet att försvara yttrandefriheten.
USA • Publicerad 12 augusti 2022
Förhoppningar om hälsa och samtidigt bestörtning över dådet följer efter dådet mot författaren Salman Rushdie. Arkivbild.
Förhoppningar om hälsa och samtidigt bestörtning över dådet följer efter dådet mot författaren Salman Rushdie. Arkivbild.Foto: Carsten Bundgaard/Ritzau/TT

"Jag är förskräckt över att sir Salman Rushdie har blivit knivhuggen medan han försvarade en rätt som vi aldrig må sluta att försvara" skriver Storbritanniens avgående premiärminister Boris Johnson på Twitter.

Rushdie är brittisk medborgare och adlad. Hans uttalande kom medan Rushdie fick akutvård på ett sjukhus efter attacken i Chautauqua i delstaten New York.

Annons

Även tidigare finansministern och premiärministerkandidaten Rishi Sunak uttrycker sin avsky över dådet och hyllar samtidigt författaren Rushdie:

"En mästare i yttrandefrihet och artistisk frihet. Han finns i våra tankar i kväll".

Muslimskt råd fördömer

Muslimska rådet i Storbritannien fördömer attacken på sociala medier:

"Detta våld är fel och gärningsmannen måste ställas inför rätta", skriver organisationen på sociala medier.

Norges statsminister Jonas Gahr Støre uttrycker oro över hot mot yttrandefrihet i en e-post till norska nyhetsbyrån NTB:

"Vi vet ännu inte tillräckligt mycket om motivet för angreppet – men det kommer (oavsett motiv) att bli en del av debatten om religionskritik och yttrandefrihet där Rushdie varit en viktig stämma genom åren".

Rawling och King oroliga

Amerikanska Pen, som Rushdie tidigare var ordförande för, har reagerat och nuvarande ordföranden Suzanne Nossel säger i ett uttalande till AP att “Vi kan inte komma på en liknande våldsam attack på en författare på amerikansk mark”.

“Salman Rushdie har i årtionden blivit en måltavla för sina ord men har aldrig ryggat tillbaka”, säger hon vidare.

Författarkollegan J K Rowling skriver "fruktansvärda nyheter" och Stephen King håller sig kort i sin personliga hälsning:

"Jag hoppas att Salman Rushdie är okej".

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons