Annons
Kultur

Bright Eyes: Var rädd att magin var borta

Pandemin satte stopp för Bright Eyes storstilade comeback på livescenen under 2020.
Frontmannen Conor Oberst pandemiisolering i Nebraska fick honom dock att hitta tillbaka till magin i musiken.
Musik • Publicerad 14 augusti 2022
Bright Eyes spelade på Way Out West under lördagen.
Bright Eyes spelade på Way Out West under lördagen.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Till slut fick Bright Eyes besöka Sverige och Way Out West. Deras senaste album "Down in the weeds, where the world once was" släpptes 2020.
Till slut fick Bright Eyes besöka Sverige och Way Out West. Deras senaste album "Down in the weeds, where the world once was" släpptes 2020.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Bright Eyes frontman Conor Oberst ser sliten ut. Bandet har precis kommit från en spelning i Oslo där väskorna tappades bort, men han vill inte låta det påverka stämningen på Way Out West.

– Jag tror att vi alla har dragit på oss ett kollektivt trauma i samband med pandemin, en stund kände jag "kommer vi någonsin att få åka till Europa igen?". Men nu är vi äntligen här, det känns fantastiskt, säger han.

Annons

TT: Hur ser din relation till Sverige ut?

– Jag älskar Sverige. När jag tänker på Sverige tänker jag främst på mina tjejer, First Aid Kit, jag har känt dem i en evighet. Klara skickade nyss en version av deras skiva som inte har släppts än, den var otrolig.

"I-landsproblem"

Pandemin innebar verkligen dålig tajming för Bright Eyes. De hade precis släppt sitt första album på nio år, och såg fram emot att inleda världsturnén i Japan.

– Då fick vi höra att "det händer någonting konstigt där borta i Asien så vi måste kanske ställa in spelningen, men allt annat borde funka bra". Sedan blev allt inställt. Men vad ska man göra, det här är ett I-landsproblem, många hade det mycket tuffare, säger Conor Oberst.

Han konstaterar att han aldrig har haft så lång paus från livescenen – eller i alla fall inte sedan han var tolv år gammal.

– Det påminde mig om att jag gillar att göra det här. Vid en viss punkt börjar man ta saker för givet, och jag kände "jag har gjort samma sak i över 25 år, finns det någon magi kvar?" Det visade sig att det fanns det, konstaterar han.

Oviss framtid

För utomstående såg det ut som att Bright Eyes hade splittrats, eller i alla fall tagit en paus, efter albumet "The People's key" från 2011. Conor Oberst förnekar bestämt det, och menar att de alltid har fortsatt vara ett band. Idén till det nya albumet "Down in the weeds, where the world once was" kom till under en julfest. Innan dess hade han inte tänkt särskilt mycket på att göra en ny Bright Eyes-skiva.

– Vi planerar inte våra grejer så mycket i förväg, säger han.

Vad som händer i framtiden är fortfarande ovisst. De har ingen ny musik på gång, men kommer att fortsätta på ett pågående projekt, att släppa nya versioner av 20 år gamla låtar från sin katalog.

– Vi ska ta oss igenom den här turnén, sedan kanske vi gör fler konserter tidigt nästa år. Sedan måste vi tar reda på vad vi vill göra i framtiden, säger han.

Fakta: Bright Eyes

Bright Eyes grundades i Omaha, Nebraska 1995.

Gruppen består av Conor Oberst, Mike Mogis och Nate Walcott.

Genom sin karriär har de släppt tio album, senast "Down in the weeds, where the world once was" 2020.

Deras mest kända låt är "First day of my life" från 2005.

Bright Eyes spelade på Way Out West under lördagen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons