Annons
Kultur

Brittiska artister i coronaupprop

1 500 brittiska musiker och artister har undertecknat ett upprop riktat till landets kulturminister Oliver Dowden, där man kräver att regeringen vidtar akuta åtgärder för att stötta den brittiska musikbranschen som drabbats hårt av coronapandemin,
Musik • Publicerad 2 juli 2020
Annie Lennox är en av artisterna som har undertecknat ett upprop till den brittiska regeringen. Branschen har drabbats hårt av coronapandemin. Arkivbild.Foto: AP/TT

I uppropet – som bland annat undertecknats av Rolling Stones, Ed Sheeran, Rita Ora, Coldplay och Annie Lennox – varnar artisterna för att Storbritannien riskerar att förlora sin position som en av världens mest betydande musikscener om regeringen inte stöttar företagen i branschen och fastställer en tidsplan för när landets konsertarenor återigen kan öppna och andra typer av musikevenemang återupptas.

Utan åtgärder riskerar hundratusentals personer i branschen att förlora sina jobb, enligt artisterna.

Annons

”Livemusikscenen har det senaste decenniet utgjort en av Storbritanniens största framgångar, såväl på det sociala, kulturella och ekonomiska planet. Men när man varken vet när reglerna kring social distansering kommer att upphöra eller får något ekonomiskt stöd från regeringen, ser framtiden för konserter, festivaler – och för de hundratusentals människor som arbetar i branschen – dyster ut", skriver artisterna i uppropet.

Coronapandemin har slagit hårt mot den brittiska kulturbranschen och kan, enligt en studie från Creative Industries Federation och Oxford Economics, leda till att sektorn förlorar 75 miljarder pund och 400 000 arbetstillfällen, uppger Guardian.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons