Annons
Kultur

Brittiska filmstjärnor vill köpa Tolkien-hem

"Sagan om ringen"-stjärnorna Martin Freeman, John Rhys-Davies och Ian McKellen är några av de skådespelare, forskare och författare som dragit i gång en insamling för att köpa den brittiske fantasy-författaren JRR Tolkiens hem i Oxford.
Film • Publicerad 3 december 2020
Sir Ian McKellen är en av de brittiska filmstjärnor bakom insamlingen för att köpa JRR Tolkiens hem i Oxford. Arkivbild.
Sir Ian McKellen är en av de brittiska filmstjärnor bakom insamlingen för att köpa JRR Tolkiens hem i Oxford. Arkivbild.Foto: Joel C Ryan/AP/TT

Den kulförklarade författaren och universitetsläraren JRR Tolkien flyttade in på Northmoor Road i Oxford 1930 och bodde därefter i huset under 17 år tillsammans med sin familj, skriver Guardian.

Här skrev Tolkien såväl debuten "Bilbo – En hobbits äventyr", en historia som började som en godnattsaga för författarens barn, som succéromanen "Sagan om ringen", som blev hans stora genombrott.

Annons

De nuvarande ägarna vill nu sälja det rappade stenhuset, vilket fått Bilbo Baggins-skådespelaren Martin Freeman att tillsammans med bland andra Ian McKellen, som i "Sagan om ringen"-trilogin spelar trollkarlen Gandalf, att dra i gång insamlingen Project Northmoore för att köpa byggnaden – och förvandla den till ett Tolkien-center.

I ett filmklipp på projektets hemsida berättar de, tillsammans med bland andra artisten Annie Lennox och skådespelaren Derek Jacobi – vars inläsningar av Tolkiens verk är legendariska i Storbritannien – om sin vision för huset som en litterär samlingsplats för älskare av den brittiske författarens verk.

Initiativtagarna till insamlingen aviserar även att de, utöver att renovera byggnaden, planerar att bygga ett hobbit-hus i den stora trädgården, där hugade piprökare kan ta sig ett bloss.

Om tre månader läggs huset ut till försäljning om man inte lyckats samla in de 4,5 miljoner pund som krävs för att köpa det – vilket förvisso är en utmaning, enligt författaren Emma Golding, en av projektets grundare.

– Men tittar vi på Frodos och Sams resa från Vattnadal till Domedagsberget, som tog lika lång tid, känner vi att vi också kan klara det, säger hon till den brittiska tidningen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons