Annons
Kultur

Carina Burman får Delblancpriset

Författaren och litteraturforskaren Carina Burman tilldelas 2023 års Delblancpris för sitt "framstående skönlitterära och litteraturvetenskapliga författarskap".
Litteratur • Publicerad 16 januari 2023
Carina Burman tilldelas priset till Sven Delblancs minne. Arkivbild.
Carina Burman tilldelas priset till Sven Delblancs minne. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

"Hennes romaner, som utspelar sig i olika länder och sekler, bjuder på bred kulturhistorisk bildning och levande personskildringar", skriver juryn i sin motivering.

Carina Burman är docent i litteraturvetenskap vid Uppsala universitet. Hon har skrivit tio romaner och ännu fler fackböcker. Debuten skedde 1987 med en bok om Johan Henric Kellgren, som även var föremål för hennes doktorsavhandling.

Annons

Carina Burman säger i ett uttalande att hon är stolt och tacksam över att ha tilldelats Sven Delblancs pris.

"Liksom Delblanc skrev jag avhandling om sjuttonhundratalets vältalighet, och självfallet läste jag med brinnande intresse allt han skrev. Det finns en lekfullhet i hans inställning till litteraturen, som jag delar."

Priset instiftades av Delblancsällskapet och Trosa kommun och delas ut på Sven Delblancs födelsedag i maj. Prissumman är 40 000 kronor.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons