Annons

Carl-Johan Vallgren bjuder på välskriven lågintensiv spänning

På omslaget till ”Din tid kommer” anges genren ”Roman om ett brott”. Carl-Johan Vallgren har alltså skrivit en polisroman i Sjöwall/Wahlöö-tradition – samtidigt är det en country noir i författarens egen uppväxtmiljö. Bengt Eriksson blir – nästan – helnöjd.
Recension • Publicerad 11 maj 2024
Detta är en recension i Ystads Allehanda. En recension är en subjektiv bedömning av en företeelse eller ett verk.
Kriminalroman

Din tid kommer

Författare: Carl-Johan Vallgren

Förlag: Albert Bonniers

Carl-Johan Vallgren har skrivit inom många genrer, från prisade romaner till kändismemoarer. Recensenten Bengt Eriksson blir förtjust över hans lågintensiva polisroman.
Carl-Johan Vallgren har skrivit inom många genrer, från prisade romaner till kändismemoarer. Recensenten Bengt Eriksson blir förtjust över hans lågintensiva polisroman.Foto: Thron Ullberg

Sättet att skriva och berätta, den lågintensiva spänningen, landsbygdsmiljöerna (fast Halmstad har bytts mot Falkenberg), den ena huvudpersonen (kommissarie Björling) och även den litterära kvalitén. Allt får mig att tänka på den av Deckarakademin prisade författaren Christoffer Carlsson, vilket inte är det sämsta.

Carl-Johan Vallgren deckardebuterar på allvar med polisromanen ”Din tid kommer”. Vallgren har placerat personerna och berättelsen i sin uppväxtmiljö: småstaden Falkenberg och landsbygden omkring. Vid ett vadställe, åtta mil österut, hittas en ung kvinna död, naken och avmagrad med rakat huvud.

Annons

Så börjar det. Fler personer ska dö, ännu en ung kvinna försvinner och blir spårlöst borta. Landsbygdens människor, både de som hör till mordfallet och de som nog inte gör det, porträtteras i vad som också kan beskrivas som halländsk country noir. Året är 1993.

För utredandet svarar poliserna Björling och Håkansson vid Falkenbergspolisen. Från Stockholm kommer Johanna, utredare från Rikskrim, för att bistå kollegerna. (Inte jag utan författaren som benämner dem så, med efter- respektive förnamn.)

”Miljöerna, mordutredningen och livsberättelserna vävs ihop till en tät, sjudande snarare än pulserande spänningsroman.”

Både Björling och Johanna blir huvudpersoner och porträtteras så de lever och känns, även om porträtten inte är i helfigurer, de förnims mer än syns. Björlings tonårsdotter Malin och hustrun Maria, död i cancer, kan också räknas till huvudpersonerna.

Björling bor ensam med dottern och saknar hustrun så förtvivlat. Maria återvänder, han hör och ser henne, men hon försvinner snabbt igen. Även Johanna växte upp i Falkenbergstrakten, flydde till Stockholm och bär minnena av det flydda livet inom sig.

Miljöerna, mordutredningen och livsberättelserna vävs ihop till en tät, sjudande snarare än pulserande spänningsroman. Men efter cirka två tredjedelar pyser spänningen ur berättelsen och berättandet går i stå. Som om Vallgren inte visste hur han skulle fortsätta och avsluta.

Med viss möda lyckas han återskapa stämningen och få igång spänningen igen, i alla fall nästan som förut. Också Vallgrens språkliga stil och skrivsätt bör hinna nämnas. Vilken fröjd att läsa en deckarförfattare som verkligen kan behandla orden och meningarna, till exempel låter bli att gödsla med kommatecken som farthinder i läsningen.

”Din tid kommer” av Carl-Johan Vallgren
”Din tid kommer” av Carl-Johan Vallgren
Fakta

Carl-Johan Vallgren

Carl-Johan Vallgren, uppvuxen i Falkenberg, debuterade 1987 med ”Nomaderna” och har sen dess skrivit ett tiotal romaner, en novellsamling, en bok om Berlin och Mikael Persbrandts memoarer. Han tilldelades Augustpriset för romanen ”Den vidunderliga kärleken” (2002).

Vallgren är även rockpoet och sångare. Skivdebuten ”Klädpoker med djävulen” skedde 1996 och fortsatte med flera utgivna album.

Under pseudonymen Lucifer har Vallgren tidigare gett ut ett par hårda, tuffa thrillers, ”Skuggpojken” (2013) och ”Svinen” (2015). Årets ”Din tid kommer” är hans deckardebut på allvar.

Bengt ErikssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons