Annons
Kultur

Christopher Nolan vill få publiken att känna

Filmregissören Christopher Nolan fortsätter att tänja på actionfilmens gränser. I "Oppenheimer" undersöker han vetenskapsmannens största dilemma: att med sin forskning kunna förstöra hela världen.
Film • Publicerad 17 juli 2023
Regissören Christopher Nolan och huvudrollsinnehavaren Cillian Murphy under en pressvisning för "Oppenheimer" i London.
Regissören Christopher Nolan och huvudrollsinnehavaren Cillian Murphy under en pressvisning för "Oppenheimer" i London.Foto: Vianney Le Caer/AP/TT
Cillian Murphy i rollen som J. Robert Oppenheimer i Christopher Nolans film "Oppenheimer". Pressbild.
Cillian Murphy i rollen som J. Robert Oppenheimer i Christopher Nolans film "Oppenheimer". Pressbild.Foto: Universal Pictures

Förhandsintresset har varit stort för "Oppenheimer". Den över tre timmar långa filmen har inte bara en rollista med namn som Cillian Murphy, Robert Downey Jr, Matt Damon och Emily Blunt, utan är också regisserad av Christopher Nolan. Den amerikansk-engelske regissören är känd för att kombinera actionladdad underhållning med hjärngymnastik i ambitiösa storfilmer. Så även denna gång.

– Komplexiteten i historien och de svåra moraliska och etiska frågor som personerna ställs inför lockade mig, säger Christopher Nolan i en digital intervju.

En revolution

Annons

"Oppenheimer" skildrar den ödesmättade historien om "atombombens fader": den teoretiske fysikern Robert Oppenheimer. Med sin uppfinning hjälpte han amerikanerna att segra i kriget mot Japan. Men samtidigt bidrog han därmed till att ta livet av hundratusentals människor i Hiroshima och Nagasaki.

– Jag vill att publiken ska få uppleva Oppenheimers känsla av triumf med den lyckade testsprängningen i New Mexico-öknen, men också att den får inblickar i de mörka konsekvenserna av uppfinningen, säger Christopher Nolan.

I filmen ville han fånga den känsla som fanns inom kvantfysiken under första halvan av 1900-talet: att en revolution var på gång och att en helt ny värld var möjlig.

– Dessa vetenskapsmän höll på att omvärdera själva strukturen i vår värld. Man behöver inte förstå kvantfysik för att fascineras av det.

I filmen läser Robert Oppenheimer TS Eliots "Det öde landet", lyssnar på Igor Stravinskys "Eldfågeln" och beundrar Pablo Picassos kubistiska konst.

TT: Han verkar kort sagt vara djupt marinerad i modernism?

– Du har rätt. Jag positionerar honom ganska aggressivt i relation till samtida revolutionära kulturyttringar. Han är ju också intresserad av kommunismen och revolutionen i Ryssland, vilket blev ett problem för honom senare.

– Skillnaden är att revolutionen inom kvantfysiken är oåterkallelig. Efter att de kluvit atomen finns det ingen återvändo. Världen var för evigt förändrad.

Gestalta tvivel

Det var efter att ha läst den över 700 sidor tjocka biografin "American Prometheus" som Christopher Nolan bestämde sig för att göra en film om Robert Oppenheimers levnadsöde och den tid som formade honom. Men snarare än att vara en "vanlig bio-pic" var målet att ge publiken en inblick i Oppenheimers psyke och gestalta de moraliska tvivel han har när han inser att hans uppfinning kan utplåna hela vår civilisation.

– I bästa fall är min film ett slags Rorschach-test som publiken får tolka på egen hand, säger Christopher Nolan.

Annons

Biografin "American Prometheus" låg till grund för manusarbetet. Christopher Nolan säger att han aldrig har någon specifik skådespelare i tankarna när han skriver.

– Det är särskilt viktigt med en historisk person för jag vill inte fastna i att fundera på hur den eller den skådespelaren kan få liv i en historisk gestalt.

Men när manuset var klart var det på sätt och vis också den tjocka biografin som avgjorde vem som skulle spela huvudrollen. Boken låg bredvid honom på skrivbordet och dess omslag fick Christopher Nolan att bestämma sig.

– Från omslaget stirrade Oppenheimer på mig med sin otroligt intensiva, blåögda blick. Jag tittade på det och tänkte "jag vet vem som kan göra det där: Cillian Murphy".

Fakta: Cillian Murphy om att spela Robert Oppenheimer

– Han var komplex och motsägelsefull. Christopher Nolan sade under inspelningen träffande om honom att han "dansade mellan regndropparna moraliskt och känslomässigt". Det fanns en instabilitet i "Oppie" som jag ville lyfta fram. Jag har gjort mycket research på egen hand och jag tror faktiskt att han var en god man, trots att han uppfann atombomben, säger Cillian Murphy under den digitala internationella presskonferensen för filmen.

– Om vi ser oss omkring i världen och dess geopolitiska läge tror jag att det är helt rätt tid för den här filmen. Precis som all stor konst ställer den stora moraliska och etiska frågor som publiken får fundera vidare på själva".

Fakta: Emily Blunt, Robert Downey Jr och Matt Damon om att arbeta med Nolan

Emily Blunt (som spelar Kitty Oppenheimer): "Chris är oerhört brittisk. Jag förvarnade Robert Downey Jr att han skulle vara beredd på väldigt brittiska komplimanger – alltså knappast några alls. När Chris är extremt nöjd säger han 'great' och så går han vidare till nästa scen. Men han är väldigt ambitiös och ger oss skådespelare möjlighet att vara det också".

Robert Downey Jr (som spelar Lewis Strauss): "Min första 'Iron Man'-film kom ungefär samtidigt som 'The Dark Knight' så jag har tillräckligt länge levt i skuggan av Chris och faktumet att han aldrig hört av sig till mig. När han nu gjorde det var det enkelt att säga ja".

Matt Damon (som spelar General Leslie Groves): "Jag hade dyrt och heligt lovat min fru och vår parterapeut att jag inte skulle arbeta, utan ägna mer tid åt familjen. Min enda invändning var att jag inte kunde tacka nej om Chris skulle ringa. Och nog sjutton gjorde han det. Lyckligtvis var min fru förstående när jag tackade ja".

Fakta: Christopher Nolan

Född: 1970

Yrke: Filmregissör och manusförfattare.

Karriär: Fick sitt stora genombrott med "Memento" (2000). Med "Batman begins" (2005) fokuserade Nolan på att visa upp en ny, mörkare sida av serietidningshjälten. Den blev enormt framgångsrik och följdes upp av "The dark knight" (2008) och "The dark knight rises" (2012). Nolan har också regisserat och skrivit manus till science fiction-filmerna "Inception" (2010), "Interstellar" (2014) och "Tenet" (2020). Christopher Nolan har tagit emot många priser för sina filmer, bland annat flera Oscarstatyetter.

Aktuell med: Storfilmen "Oppenheimer" som han både skrivit manus till och regisserat. Manuset är baserat på den Pulitzervinnande biografin "American Prometheus: The triumph and tragedy of J Robert Oppenheimer" (2005) skriven av Kai Bird och Martin J Sherwin.

Fakta: Robert Oppenheimer

Robert Oppenheimer (1904–1967) ledde Manhattanprojektet som utvecklade den första atombomben. På grund av sina påstådda kommunistsympatier bedömdes han efter Andra världskriget vara en säkerhetsrisk och utsattes för långa förhör. Han fick senare upprättelse och prisades för sitt arbete.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons