Annons
Kultur

Då ser du Karl Fredrik och Gudrun Schyman som VIP-kockar i tv: ”Vi är från olika världar”

När ”Sveriges Mästerkock VIP” börjar sändas på måndag får tv-tittarna se Karl Fredrik Gustafsson och Gudrun Schyman tävla både med och mot varandra.
YA bestämde träff med den omaka duon som visar sig väldigt samspelta vid grytorna.
– Vi är ett bra team, säger Karl Fredrik och highfivar med Gudrun när han dukat fram en gräddig pasta med kantarellsås.
Eklaholm • Publicerad 24 september 2022 • Uppdaterad 26 september 2022
Det är inte tyst en sekund när Gudrun Schyman och Karl Fredrik Gustafsson lagar mat tlillsammans.
Det är inte tyst en sekund när Gudrun Schyman och Karl Fredrik Gustafsson lagar mat tlillsammans.Foto: Mark Nordvall Hanlon

Vi har lyckats stämma träff med två sällsynt upptagna Österlenbor. Gudrun Schyman tar sig tid trots ett späckat mötesschema veckorna efter valet som gett henne en plats i kommunfullmäktige med ett nyfött parti. När hon dyker upp hemma hos Karl Fredrik på Eklaholm strömmar julmusiken ur högtalarna och en fotograf är i full färd att plåta julbak till en veckotidning.

– Vi ska bara knäppa en bild till, hojtar Karl Fredrik innan han hälsar välkommen med degiga händer.

Annons

Medan bullarna gräddas dukar han fram råvarorna till lunchen han och Gudrun Schyman ska laga tillsammans.

– Dela kantarellerna och hacka löken, instruerar Karl Fredrik sin kockkollega och hon lyder.

Under tävlingen fann de båda Österlenkändisarna varandra och upptäckte att personkemin klickade.
Under tävlingen fann de båda Österlenkändisarna varandra och upptäckte att personkemin klickade.Foto: Mark Nordvall Hanlon

De är samspelta och det märks att de kockat tillsammans förr. Även om det är ett tag sedan. Kocktävlingen spelades in förra hösten och båda är väl medvetna, men väldigt hemlighetsfulla, om hur det gick i tävlingen.

Här saknas innehåll

Fakta

De tävlar i årets ”Sveriges mästerkock VIP”

Jesper Blomqvist, f.d. fotbollsspelare

Yvonne Ryding, Miss Universe

Kristoffer Triumf, poddare

Karl Fredrik Gustafsson, tv-profil

Gudrun Schyman, politiker

Elsa Billlgren, bloggare

Ellen Bergström, skådespelare och influencer

Erica Johansson, f.d. friidrottare

Sveriges Mästerkock VIP” har säsongspremiär den 26 september på TV4 Play och TV4.

Exakt vilka rätter de lagar under tävlingen får de inte heller avslöja, men båda berättar att de fick en hel del beröm av domartrion Leif Mannerström, Mischa Billing och Markus Aujalay.

– De gillade min tomatsås, säger Karl Fredrik.

– Och Mischa sa att Gudruns mat väckte hennes barndomsminnen till liv.

En omaka men samspelt matlagningsduo.
En omaka men samspelt matlagningsduo.Foto: Mattias Lundvall

Båda menar att tävlingen gett dem nya lärdomar.

– Inte minst har jag fått upp ögonen för att mat inte bara ska smaka gott utan även se bra ut. Jag har börjat hålla på och pynta och mina gäster får inte längre själva ta ur grytorna utan får tallrikar med upplagd mat, berättar Gudrun Schyman.

Under serien har de båda Österlenkändisarna upptäckt hur mycket de har gemensamt.

– Vår personkemi stämmer. Vi är båda vana vid att röra oss i offentligheten och vi är inte blyga, slår Gudrun Schyman fast.

Annons

Karl Fredrik håller med.

– Vi är från olika världar och de är så olika att vi passar ihop. Vi kompletterar varandra och känner igen varandras verklighet.

Karl Fredrik tar för sig av maten han lagat tillsammans med Gudrun.
Karl Fredrik tar för sig av maten han lagat tillsammans med Gudrun.Foto: Mark Nordvall Hanlon

Pastan är kokt och Gudrun får i uppdrag att hälla på grädde. Kantarellerna är smörstekta och i en annan stekpanna puttrar bacon och lök.

– All vegetarisk mat blir bättre med bacon. Det brukar Petter säga, deklarerar Karl Fredrik innan han dukar fram dagens lunchanrättning.

En gräddig pasta med kantareller var rätten VIP-kockarna slängde ihop.
En gräddig pasta med kantareller var rätten VIP-kockarna slängde ihop.Foto: Mark Nordvall Hanlon

Hur de båda Österlenkändisarna klarar sig i tävlingen får tv-tittarna se under hösten. På måndag sänds första avsnittet och i november är det final.

All vegetarisk mat blir bättre med bacon, skämtar Karl Fredrik.
All vegetarisk mat blir bättre med bacon, skämtar Karl Fredrik.Foto: Mark Nordvall Hanlon
Emma LawessonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons