Då ser du Karl Fredrik och Gudrun Schyman som VIP-kockar i tv: ”Vi är från olika världar”
Vi har lyckats stämma träff med två sällsynt upptagna Österlenbor. Gudrun Schyman tar sig tid trots ett späckat mötesschema veckorna efter valet som gett henne en plats i kommunfullmäktige med ett nyfött parti. När hon dyker upp hemma hos Karl Fredrik på Eklaholm strömmar julmusiken ur högtalarna och en fotograf är i full färd att plåta julbak till en veckotidning.
– Vi ska bara knäppa en bild till, hojtar Karl Fredrik innan han hälsar välkommen med degiga händer.
Medan bullarna gräddas dukar han fram råvarorna till lunchen han och Gudrun Schyman ska laga tillsammans.
– Dela kantarellerna och hacka löken, instruerar Karl Fredrik sin kockkollega och hon lyder.
De är samspelta och det märks att de kockat tillsammans förr. Även om det är ett tag sedan. Kocktävlingen spelades in förra hösten och båda är väl medvetna, men väldigt hemlighetsfulla, om hur det gick i tävlingen.
Här saknas innehåll
De tävlar i årets ”Sveriges mästerkock VIP”
Jesper Blomqvist, f.d. fotbollsspelare
Yvonne Ryding, Miss Universe
Kristoffer Triumf, poddare
Karl Fredrik Gustafsson, tv-profil
Gudrun Schyman, politiker
Elsa Billlgren, bloggare
Ellen Bergström, skådespelare och influencer
Erica Johansson, f.d. friidrottare
”Sveriges Mästerkock VIP” har säsongspremiär den 26 september på TV4 Play och TV4.
Exakt vilka rätter de lagar under tävlingen får de inte heller avslöja, men båda berättar att de fick en hel del beröm av domartrion Leif Mannerström, Mischa Billing och Markus Aujalay.
– De gillade min tomatsås, säger Karl Fredrik.
– Och Mischa sa att Gudruns mat väckte hennes barndomsminnen till liv.
Båda menar att tävlingen gett dem nya lärdomar.
– Inte minst har jag fått upp ögonen för att mat inte bara ska smaka gott utan även se bra ut. Jag har börjat hålla på och pynta och mina gäster får inte längre själva ta ur grytorna utan får tallrikar med upplagd mat, berättar Gudrun Schyman.
Under serien har de båda Österlenkändisarna upptäckt hur mycket de har gemensamt.
– Vår personkemi stämmer. Vi är båda vana vid att röra oss i offentligheten och vi är inte blyga, slår Gudrun Schyman fast.
Karl Fredrik håller med.
– Vi är från olika världar och de är så olika att vi passar ihop. Vi kompletterar varandra och känner igen varandras verklighet.
Pastan är kokt och Gudrun får i uppdrag att hälla på grädde. Kantarellerna är smörstekta och i en annan stekpanna puttrar bacon och lök.
– All vegetarisk mat blir bättre med bacon. Det brukar Petter säga, deklarerar Karl Fredrik innan han dukar fram dagens lunchanrättning.
Hur de båda Österlenkändisarna klarar sig i tävlingen får tv-tittarna se under hösten. På måndag sänds första avsnittet och i november är det final.