Annons

Dansk deckardrottning som inspireras av sitt eget familjedrama

Det är många pusselbitar som ska falla på plats i ”Det brinnande bladet”. Och det mot en fond av nattsvart dansk historia. Inger Melin har läst den första delen i Katrine Engbergs nya deckarserie.
Recension • Publicerad 3 februari 2024
Detta är en recension i Ystads Allehanda. En recension är en subjektiv bedömning av en företeelse eller ett verk.
Deckare

Det brinnande bladet

Författare: Katrine Engberg

Översättning: Mia Ruthman

Förlag: Forum

Den danska författaren Katrine Engberg är aktuell med en ny deckarserie.
Den danska författaren Katrine Engberg är aktuell med en ny deckarserie.Foto: Anders Hansson

Katrine Engberg har kallats för dansk deckardrottning och ”Köpenhamnsserien” gjorde henne till storsäljare. Men början på ”Det brinnande bladet” är inte helt lätt att hänga med i.

Liv Jensen är polis, utredare och så kort att hon står på tå för att synas bättre vid bardisken. Hon har stuckit från ett jobb i Ålborg efter ett trauma. Oklart vad. I Köpenhamn hyr hon in sig hos Jan Leon. Hans dotter Hannah är tjänstledig psykolog. Nima Ansari har en bilverkstad på familjen Leons innergård. Han har flytt från Iran och får ångest bara han ser en polis.

Annons

Det blir en explosiv septembervecka för alla tre. Liv Jensen granskar ett cold case, mordet på journalisten Gert Linde. Hannah Leon åker till rättspsyk där hennes tvillingbror suttit dömd för att ha mördat sin exfru. Han har tagit livet av sig men i biblisk anda skrivit verser på väggen. Verser som kanske vittnar om hans oskuld.

”Det är svårt att räkna ut hur allt hänger ihop utan att grunna sig sömnlös.”

Hannah får skjuts av Nima. Han har just fått besök av sin stora kärlek Marianne som han hade en affär med fem år tidigare. Samma eftermiddag blir hon mördad, strypt ute i en skog, och Nimas fingeravtryck hittas på en plånbok strax intill.

Det är svårt att räkna ut hur allt hänger ihop utan att grunna sig sömnlös. Fast man läser knappast deckare som om de var dokumentärer, utan för att bli underhållen och kanske få en portion allvar på köpet.

Själva morden hålls på behagligt avstånd utan köttiga detaljer. Men varför är Gert så lycklig när han åker till regionen Thy på Nordjylland? Vad är han på spåren?

”Jag hade gärna läst mer om själva grunden till de tre morden. Men Liv, Hannah och Nima är lätta att förstå, följa i vardagen och gilla.”

Genom boken löper en berättelse om familjen Leon 1943. Nazisternas planer på att skicka danska judar till koncentrationslägret Theresienstadt hade just läckt ut och under en vecka flydde 7000 judar över sundet till Sverige.

Det är förstås den tyngsta och svartaste delen av ”Det brinnande bladet”. Och det är Katrine Engbergs egen familjehistoria som inspirerat. Hennes farmor och farfar flydde till Skanör, farmodern gravid med Katrines pappa. De kunde återvända efter kriget. Thy hade en livaktig motståndsrörelse och enligt historien räddade byns präst judar genom att gömma dem i kyrkan medan andra blev förrådda ...

Trådarna mellan 1943 och nu? Jo, allt fogas ihop till en ganska trovärdig bild. Jag hade gärna läst mer om själva grunden till de tre morden. Men Liv, Hannah och Nima är lätta att förstå, följa i vardagen och gilla. Fint att de återkommer i bokseriens andra del.

”Det brinnande bladet” av Katrine Engberg
”Det brinnande bladet” av Katrine Engberg
Fakta

Katrine Engberg

Katrine Engberg, 48 år, uppväxt i Köpenhamn. Dansare, koreograf och regissör, numera framför allt författare.

Debuterade 2016 med ”Krokodilväktaren”, den första av fyra delar i ”Köpenhamnsserien”. Serien är utgiven i 25 länder och är en riktig storsäljare.

”Det brinnande bladet” är första delen i en serie om polisen/privatdetektiven Liv Jensen. Andra delen kom ut i Danmark i höstas : ”De hvide naetter”.

Filmatiseringar: Planeras av danska Zentropa.

Inger MelinSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons