Annons
Kultur

Deckare om Grönland får nordiskt pris

Litteratur • Publicerad 16 augusti 2022
Den danske kriminalförfattaren Morten Hesseldahl får det nordiska priset Glasnyckeln. Arkivbild
Den danske kriminalförfattaren Morten Hesseldahl får det nordiska priset Glasnyckeln. ArkivbildFoto: Amir Nabizadeh/TT

Den danske kriminalförfattaren Morten Hesseldahl får det nordiska priset Glasnyckeln för ”Mørket under isen”, enligt juryn årets bästa nordiska kriminalroman.

Historien handlar om den danska Afghanistan-veteranen Pipaluk i Köpenhamn som inledningsvis fått sparken från sitt jobb i resebranschen och lever på vodka och pizza. Motvilligt tvingas hon dock tillbaka till uppväxtens Grönland där hon konfronteras med korrumperade politiker och amerikanska kärnvapen.

Annons

Romanen blev tidigare i år utsedd till årets bästa danska kriminalroman av Det danske Kriminalakademi som tillsammans med sina övriga nordiska motsvarigheter även delar ut Glasnyckeln.

Årets svenska kandidat till Glasnyckeln var Åsa Larssons "Fädernas missgärningar".

Morten Hesseldahl är förutom författare även vd för det danska storförlaget Gyldendal. Han är ännu inte översatt till svenska.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons