Annons

Den yngre generationen överträffar LasseMajas detektivbyrå

I Martin Widmarks senaste bok från Valleby utreder två yngre barn en gåta med stöd av (eller kanske till och med bättre än) Lasse och Maja i den kända detektivbyrån. Recensenten Urban Jarvid kapitulerar för ”Den försvunna katten”.
Barnböcker • Publicerad 11 mars 2023
Detta är en recension i Ystads Allehanda. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Kapitelbok (från 6 år)

Berättelser från Valleby: Den försvunna katten

Text: Martin Widmark

Bild: Helena Willis

Förlag: Bonnier Carlsen

Martin Widmark & Helena Willis - ”Den försvunna katten”
Martin Widmark & Helena Willis - ”Den försvunna katten”

LasseMajas detektivbyrå har nu varit med oss i över tjugo år. Det har blivit fler än trettio böcker i huvudserien, tv-julkalender, några filmer, egen serietidning och nyligen ett deckarhus i Linköping. Den lilla staden Valleby är nog numera minst lika viktig för böckernas popularitet som deckargåtorna. Inte underligt att den får större utrymme i den nya bokserien ”Berättelser från Valleby”. I höstas kom ”Det mystiska brevet” och nu har det blivit dags för ”Den försvunna katten”. Huvudpersoner är bröderna Bacon – två yngre barn, ännu inte läskunniga, som också vill bli detektiver.

Böckerna är ännu mer lättlästa än de om Lasse och Maja. Den tänkta läsaren är antagligen barn som nyligen lärt sig läsa men som känner till LasseMajas detektivbyrå genom tidigare högläsning. Även här står gåtor i centrum, men de är mindre dramatiska. I just den här boken har alltså en katt sprungit bort.

Annons

Jag har varit, och är, rätt kritisk mot LasseMaja-industrin. Det är absolut inget fel på Martin Widmark. Han måste numera räknas som Sveriges mest framgångsrike barnboksförfattare. Han är duktig, oerhört flitig och vill alla väl. Ändå vore det rimligt att hans böcker granskades hårdare än vad jag har fått intrycket att de brukar.

”Det är fint att se Lasse och Maja agera mentorer för de båda gossarna. Och roligt att de själva går bort sig totalt i sin egen undersökning. Det har alltid varit villospåren som varit bäst i LasseMaja-serien.”

Men åtminstone den här gången kapitulerar jag. Kanske har Vallebys massa blivit så stor att den inte längre går att motstå. Som en vän uttryckte det har staden blivit ett sorts nutida (nåja) Grönköping, eller kanske snarare Tälje. Ingen vuxen skulle besöka staden frivilligt, men i den här boken är det ovanligt trevligt.

Det är fint att se Lasse och Maja agera mentorer för de båda gossarna. Och roligt att de själva går bort sig totalt i sin egen undersökning. Det har alltid varit villospåren som varit bäst i LasseMaja-serien. Brotten kan vara långsökta och utredningarna ologiska men om det är något barnen kan lära sig av böckerna är det att inte skapa falska samband.

Även Helena Willis teckningar ser ovanligt trevliga ut. Antingen är stilen lite renare än vanligt eller också gör den något varmare färgskalan underverk.

Tillsammans har Martin Widmark och Helena Willis skrivit och illustrerat över trettio böcker i serien om LasseMajas detektivbyrå. Nu är de aktuella med ”Berättelser från Valleby: Den försvunna katten” för mindre barn.
Tillsammans har Martin Widmark och Helena Willis skrivit och illustrerat över trettio böcker i serien om LasseMajas detektivbyrå. Nu är de aktuella med ”Berättelser från Valleby: Den försvunna katten” för mindre barn.Foto: Thron Ullberg
Fakta

Martin Widmark & Helena Willis

Martin Widmark

Född: 1961 i Linköping

Bakgrund: Mellanstadie- och SFI-lärare

Författare till en stor mängd barn- och ungdomsböcker. Till de mest kända hör serierna om Monsteragent Nelly Rapp, vikingapojken Halvdan och LasseMajas detektivbyrå.

Helena Willis

Född: 1964 i Stockholm

Bakgrund: Utbildad på Nyckelviksskolan och Beckmans reklamlinje

Författare och tecknare. Illustratör av ett stort antal barnböcker. Visuell skapare av Valleby och dess invånare.

Urban JarvidSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons