Annons
Kultur

Edvin Ryding: Prins Wilhelm är på en mörk plats

Tv-serien "Young royals" har sköljt in över Sverige och världen. I november kommer den mörka säsong två. Den här gången har Edvin Ryding fått kämpa för att förstå prins Wilhelm.
Tv • Publicerad 7 juli 2022
Edvin Ryding har behövt hitta verktyg för att hantera framgångarna med "Young royals".
Edvin Ryding har behövt hitta verktyg för att hantera framgångarna med "Young royals".Foto: Stefan Jerrevång/TT
Edvin Ryding valde beteendevetenskap istället för teater på gymnasiet: "Jag tror att det handlar om att förstå människor för att kunna porträttera dem."
Edvin Ryding valde beteendevetenskap istället för teater på gymnasiet: "Jag tror att det handlar om att förstå människor för att kunna porträttera dem."Foto: Stefan Jerrevång/TT
"Jag är i princip helt ensam i min släkt om att skådespela, det närmaste man kan komma är väl min morfar som var statist i 'Hemsöborna' på 60-talet."
"Jag är i princip helt ensam i min släkt om att skådespela, det närmaste man kan komma är väl min morfar som var statist i 'Hemsöborna' på 60-talet."Foto: Stefan Jerrevång/TT
I säsong två av "Young royals" dyker det upp en ny rollfigur som får stor betydelse för berättelsen. Här flankeras Edvin Ryding av Omar Rudberg som spelar Simon, regissören Rojda Sekersöz och Malte Gårdinger som spelar August.
I säsong två av "Young royals" dyker det upp en ny rollfigur som får stor betydelse för berättelsen. Här flankeras Edvin Ryding av Omar Rudberg som spelar Simon, regissören Rojda Sekersöz och Malte Gårdinger som spelar August.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det är precis ett år sedan "Young royals" hade premiär och Edvin Ryding har ägnat delar av dagen åt att ta selfies med fans från Kanada, Moçambique och Brasilien.

– De har kommit till Sverige bara för att fira vår ettårsdag. Det är så storslaget att man inte riktigt kan greppa det.

Annons

Edvin Ryding har skådespelat sedan han var fem år gammal men det senaste årets framgångar liknar ingenting han tidigare har varit med om.

För att inte tappa bort sig själv blev han till slut tvungen att ta ett steg tillbaka och tänka över var han drar sina gränser. En del i det har varit att förändra sitt beteende på sociala medier.

– Förut lade jag upp en bild när jag var på ett ställe, då är folk snabba med att komma dit och så blir det hysteriskt. Nu lägger jag upp en bild när jag går därifrån, säger Edvin Ryding.

I sitt sommarprat i Sveriges radio den 1 juli berättar Edvin Ryding att han har behövt lära sig att vara personlig, men inte privat.

– Ibland kanske jag inte vill att folk ska sitta och diskutera mig eller mitt hår eller min klädstil. Jag är inte samma människa som jag porträtterar i sociala medier. Det handlar inte om att jag förskönar någonting, det handlar om att jag garderar mig och inte släpper in folk i alla delar av mitt liv, säger han.

Slutat försvara Wilhelm

I den andra säsongen av "Young royals" har jullovet passerat och prins Wilhelm återvänder till Hillerska riksinternatet. Hans bror är död, han känner sig sviken av sin mamma drottningen och sin syssling August. Samtidigt försöker han vinna tillbaka sin stora kärlek Simon.

Edvin Ryding beskriver säsong två som betydligt mörkare än den förra.

– Jag tycker inte att vi är rädda för att visa att Wilhelm är på en sorglig och väldigt ensam plats. Men det är en nyanserad bild av mörkret, skulle jag säga.

Den här gången har Edvin Ryding fått jobba hårt för att förstå sin rollfigur. Wilhelm befinner sig i en situation där han själv aldrig har varit och det var först när han slutade försöka försvara Wilhelms handlingar som det lossnade.

– Det var en fin stund, jag satt i köket med manuset och bara "Varför, varför, varför?". Sen var det som att det slog mig – men vänta nu, jag behöver inte rättfärdiga hans handlingar och beslut, jag behöver bara förstå dem. Då började jag se allt ur ett annat perspektiv och då gick det lättare.

Roll i nytt drama

Annons

Framgångarna med "Young royals" har väckt tankar på en internationell karriär hos Edvin Ryding. I höstas prisades han vid Stockholms filmfestival och nyligen utsågs han till en av de mest lovande nöjesprofilerna under 30 av den internationella tidningen Forbes.

I början av sommaren var han i Los Angeles för att träffa rollsättare och producenter.

TT: Kom det ut något konkret av det?

– Inte som jag kan berätta nu. Men det var givande, så mycket kan jag säga, svarar Edvin Ryding och ler.

I höst stannar han dock i Sverige. I augusti börjar han spela in en ny produktion.

– Det är ett väldigt spännande projekt. Det är drama men på ett storslaget sätt, säger han innan han blir nervös för att avslöja för mycket och tystnar.

Fakta: Edvin Ryding

Ålder: 19 år

Familj: Mamma, pappa och tre syskon.

Bor: I Nacka utanför Stockholm.

Bakgrund: Har bland annat medverkat i "Mannen under trappan", "Älska mig" och filmen "Kronjuvelerna". Har spelat Linus Ek i sex säsonger av "Gåsmamman".

Aktuell: Som prins Wilhelm i andra säsongen av "Young Royals". Premiär i november. Sista säsongen av "Gåsmamman" sänds hösten 2022.

Utmärkelser: Med på tidningen Forbes lista över "30 under 30" i Europa. Zalando Rising Star på Stockholms Filmfestival 2021.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons