Annons
Kultur

En historisk julberättelse om folktro och gemenskap

Den elaka julbocken rövar bort barn, och när Gerdas lillebror försvinner är det hon som måste hitta honom. ”Mörka julnätter” är klichéfylld, lagom spännande och julmysig.
Litteratur • Publicerad 3 december 2022
Detta är en recension i Ystads Allehanda. En recension är en subjektiv bedömning av en företeelse eller ett verk.
Kapitelbok, från 9 år

Mörka julnätter – en berättelse i 24 kapitel

Författare: Camilla Lagerqvist

Illustratör: Lina Blixt

Förlag: Bonnier Carlsen

Camilla Lagerqvist har skrivit många barnböcker i historisk miljö, och skildrar nu en spännande jul i Hälsingland på 30-talet.Foto: Stefan Tell
Lina Blixt har illustrerat ”Mörka julnätter”.Foto: Madeleine Engberg

Gerda är bara tolv, men måste ändå ta hand om sin lillebror Algot. De kommer från en välbeställd familj, men pappan – ägare av ett julkortsförlag – är på sanatorium med tuberkulos. I första kapitlet hämtas mamman efter ett sammanbrott för att läggas in på ”vilohem”. Året är 1934.

Den julfina boken har guld på omslaget och mörka, stämningsfulla helsidesillustrationer av Lina Blixt inför varje kapitel. De är rätt antal, 24 stycken, men boken är inte en julkalender. Redan halvvägs är vi framme vid dan före dan.

Annons

Syskonen skickas till morföräldrarna som de inte träffat på flera år, sedan mamman tog avstånd för att de tagit hand om Elis, en pojke från resandefolket.

Camilla Lagerqvist har skrivit flera barnböcker i historisk miljö, och här öser hon på med typiska ingredienser. Ovanligt kapabla barn som redan är eller riskerar att bli föräldralösa. En förflyttning från Stockholm till Hälsingland. En konflikt baserad på fördomar. För mysdelen en väldans massa snö. Nybakat bröd. Julpyssel och julgodis. Hästar och en randig katt. Kanske till och med en äkta tomte. För rysdelen folktro och en ond julbock som rövar bort byns barn. Och girighet.

Till och med en ovan läsare kan inse att Algot kommer att råka illa ut.

För en gångs skull är inte alla vuxna frånvarande eller kalla, men det är Gerda som måste samarbeta med sitt hatobjekt Elis för att lösa mysteriet. Ett tillsammansprojekt inför julen – precis som boken är tänkt att vara.

Mörka julnätter - Camilla Lagerkvist
Bella StenbergSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons