Annons

En värmande berättelse om att hitta sin egen identitet

Elvaåriga Magnolia är kär för första gången. Det får henne att fundera över om normer och att passa in. Annelie Adamsdotters debut är underhållande och värmande läsning, tycker Bella Stenberg.
Recension • Publicerad 2 december 2023
Detta är en recension i Ystads Allehanda. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Kapitelbok (från 9 år)

När regnbågen exploderade och tomten dog

Författare: Annelie Adamsdotter

Förlag: Opal

”När regnbågen exploderade och tomten dog” är Annelie Adamsdotters debutbok.
”När regnbågen exploderade och tomten dog” är Annelie Adamsdotters debutbok.Foto: Nicole Henriksson

Magnolia bor i Göteborg, har en töntig pappa, en irriterande storebror, en hamster och en frånvarande mamma. Hon fick jobb i USA och blev kvar där med en ny man. Den peppdagbok Magnolia fått av mamman räcker inte för att stävja den längtan hon försöker att inte låtsas om.

I peppdagboken, som räknar ner till julen med hurtfriskt amerikanska utrop, skriver Magnolia ner sin stora hemlighet: hon är kär. Att vara det första gången är jobbigt nog. Förutom att behöva grubbla över om personen är intresserad tillbaka ängslas Magnolia också över att klasskompisarna och familjen ska tycka att hon är konstig eller äcklig. Hon är nämligen kär i en tjej.

Annons

Dagboksformatet har både för- och nackdelar. Det ger en tydlig inramning, ett rappt tempo, och utrymme för Magnolia att visa vilken rolig elvaåring hon är. Titeln är oväntat bokstavlig. Humor och vardagsobservationer med stor igenkänning blandas med oroliga tankar och julförberedelser. Och hon kommer närmare Astrid.

Tankarna och associationerna är åldersadekvata, men samtidigt, vilken elvaåring formulerar sig så snyggt och skarpt i skrift? Bortsett från den språkliga trovärdigheten är det en värmande och peppande berättelse om att hitta sin egen identitet och sexualitet, att passa in eller att kanske våga låta bli.

”När regnbågen exploderade och tomten dog” av Annelie Adamsdotter
”När regnbågen exploderade och tomten dog” av Annelie Adamsdotter
Bella StenbergSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons