Annons
Kultur

Eva Rydberg om teatern: Ett kärleksyrke

När skådespelaren, dansaren, regissören och teaterchefen Eva Rydberg i sommar tar farväl Helsingborgsinstitutionen Fredriksdalsteatern är det med blandade känslor.
Teater • Publicerad 8 december 2022
Eva Rydberg tar i sommar farväl av Fredriksdalsteatern med komedin "Två man om en änka". Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Sommaren 2023 blir Eva Rydbergs sista som teaterchef för Fredriksdalsteatern, som hon 1994 tog över efter Nils Poppe. Att pjäsvalet föll på just "Två man om en änka" är ett sätt att efter 28 år sluta cirkeln på den klassiska friluftsteatern, som varje sommar lockar omkring 50 000 besökare.

– Min första uppsättning här var Poppe-pjäsen "Soldat Bom", och då kände jag att det vore trevligt att också avsluta med en av hans pjäser. Det var också en av hans största succéer, som har spelats flera gånger på Fredriksdalsteatern, säger hon.

Annons

Skådespelaren, komikern – och tidigare teaterchefen – Nils Poppe återupptäckte "Två man om en änka", som ursprungligen är en tysk farsoperett – och placerade komedin i en skånsk kontext. I rollen som den glada änkan Julia Sjölin hittar vi Eva Rydberg – som under åren också har spelat i otaliga av teaterns uppsättningar – och det är med blandade känslor som skådespelaren och komikern förbereder sig för att ta farväl av den anrika Helsingborgsinstitutionen.

– På en friluftsteater som Fredriksdalsteatern finns det frihet. Fåglarna sjunger och det kan hända saker. Ibland regnar det, ibland kan det storma – och att stå där på scenen och möta publiken är ljuvligt. Jag kommer nog att sakna det, men just nu känner jag mig mätt, säger hon och fortsätter:

– Nu tycker jag att det är roligare att titta på teater än att spela teater.

"Poppe kunde allt"

Fredriksdalsteatern drevs under åren 1966-1993 av Nils Poppe – och allt sedan Eva Rydberg därefter tog över chefskapet har strävan hela tiden varit att fortsätta i hans hjulspår.

– Han var så rolig och kunde allt, och jag har alltid försökt att föra hans arv vidare. Att se till att varje föreställning är rolig – att den innehåller dans och sång, säger hon och fortsätter:

– Han var ju så mycket äldre än jag, och under den sista föreställningen vi gjorde tillsammans sade han: "Vi får se till att bli inkarnerade tillsammans, så att vi kan spela ihop nästa gång." Det skojade vi om, för det hade varit kul att jobba med honom när vi båda var unga och starka.

"Ett kärleksyrke"

Vad som kommer att hända med Fredriksdalsteatern när Eva Rydberg i sommar efter 28 år lämnar chefskapet är än så länge osäkert, då ingen ersättare ännu presenterats.

Trots osäkerheten inför framtiden för den anrika institutionen är det framförallt med glädje som den svenska skådespelaren och komikern ser tillbaka på ett över 60 år långt yrkesliv.

– Jag har alltid gjort det här för att glädja publiken – det har alltid varit min uppgift – och det är ett underbart yrke jag har fått. Jag är så tacksam över att jag har fått vara med i så många år, men jag har aldrig tänkt på det som en karriär, säger hon och fortsätter:

– För mig är det här ett kärleksyrke som jag älskar.

Fakta: Eva Rydberg

Eva Rydberg föddes 1943 i Malmö, och har under 60 års tid arbetat inom nöjesbranschen som bland annat skådespelare, dansare och komiker.

1994 tog hon över Fredriksdalsteatern i Helsingborg, där hon under åren spelat i ett stort antal uppsättningar.

Sommaren 2023 sätts komedin "Två man om en änka" upp på friluftsteatern. Pjäsen utspelas 1923 på Fredriksdals Herrgård, där den glada änkan Julia Sjölin – som spelas av Eva Rydberg – driver teatersoaréer och är beskyddare av husarregementet på Berga Kasern.

Pjäsens huvudroll spelas av Per Andersson, och stycket regisseras av Anders Aldgård, som även har gjort en nybearbetning av texten tillsammans med Andreas T Olsson.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons