Annons
Kultur

Extrabudget kan rädda bokinköp i Göteborg

Det rödgröna styret i Göteborgs vill nu skjuta till 15 miljoner kronor årligen till stadens kulturbudget för att slippa genomföra de hårt kritiserade nedskärningarna som man tidigare beslutat om, skriver Göteborgs-Posten.
Kultur • Publicerad 15 mars 2023
Det rödgröna styret i Göteborg föreslår nu en extrabudget för att rädda bokköp på bibliotek. Arkivbild.
Det rödgröna styret i Göteborg föreslår nu en extrabudget för att rädda bokköp på bibliotek. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Nedskärningarna drabbar annars kulturstöd och medieinköp, framför allt biblioteksböcker, vilket mött upprörda reaktioner från bland andra Bokmässans chef, Frida Edman, men också hos låntagare.

Gruppledarna för Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet – Karin Pleijel (MP), Jonas Attenius (S) och Daniel Bernmar (V) – har nu lagt fram ett förslag på budgetkompletteringar för 2023. Detta rymmer bland annat 15 miljoner till kulturnämnden som dock behöver spara 28,5 miljoner för att få en budget i balans.

Annons

– Femton miljoner kan göra stor skillnad. Det är naturligtvis kulturnämndens sak att prioritera hur de här pengarna används, men nu har vi gett dem en förutsättning att dels säkra bokinköp och dels säkra kulturstöd, säger Karin Pleijel till GP.

Förslaget om extrabudget behandlas i kommunfullmäktige 23 mars.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons