Annons
Kultur

"Farlig musik" på gitarrfestival

Het och rytmisk – så beskriver dirigenten Christian Karlsen hyllningskonserten till den spanske kompositören Joaquín Rodrigo på Uppsala internationella gitarrfestival.
Musik • Publicerad 13 oktober 2021
Dirigenten Christian Karlsen hyllar den spanske kompositören Joaquín Rodrigo och den argentinske tangomästaren Astor Piazzolla på årets gitarrfestival. Pressbild.
Dirigenten Christian Karlsen hyllar den spanske kompositören Joaquín Rodrigo och den argentinske tangomästaren Astor Piazzolla på årets gitarrfestival. Pressbild.Foto: Nadja Sjöström
Jacob Kellermann medverkar på Uppsala Internationella Gitarrfestival. Pressbild.
Jacob Kellermann medverkar på Uppsala Internationella Gitarrfestival. Pressbild.Foto: Karl Gabor

Jacob Kellermann & Christian Karlsens skiva "Rodrigo, Coll & Harden: Guitar works" hyllades av kritikerna och tilldelades en Grammis i kategorin årets klassiska. Men på grund av pandemin har duon inte kunnat spela live. Under våren fick de se sina konserter i Sverige, Los Angeles, Israel och Nederländerna ställas in, en efter en.

– För oss har det varit fantastiskt att spela in den här skivan och att den har rönt så mycket framgång. Samtidigt har det varit lite tveeggat, eftersom vi inte har haft möjlighet att spela upp den, säger Jacob Kellermann.

Annons

Men nu är det äntligen dags – under den första kvällen på Uppsala gitarrfestival kliver duon upp på scenen. Kellermann har medverkat på festivalen två gånger tidigare – men det här är första gången han gör det tillsammans med en orkester. Gitarrfestivalen har nämligen flugit in Tallinn Chamber Orchestra från Estland.

– Även om det är en stor festival så är det en stor satsning även för dem, säger han.

Dirigenten Christian Karlsen tycker att deras konsert, som har fått titeln "España! Concierto de Aranjuez, El Amor Brujo & Turia" är perfekt i tid efter de lättade restriktionerna.

– Den spanska musiken har liksom hetta och rytm, det är underbar musik som man blir på bra humör av. Otroligt vacker och sensuell, säger han.

Christian Karlsen återkommer även dagen därpå tillsammans med bland andra Tallinn Chamber Orchestra, Roberto Aussel och Leticia Moreno. Då hyllar de den argentinska kompositören Astor Piazzolla, som i år skulle ha fyllt 100 år.

Christian Karlsen kallar Piazzolla för "en av de stora tonsättarna under 1900-talet" och konstaterar att det var denne som tog in tangon i konstmusiken.

– Två världar möttes och blev en helt ny genre, en enormt eldig och lite farlig musik, i ordets bästa betydelse. Ösig och röjig, det är kul att uppmärksamma en sådan tonsättare i år, säger han.

Uppsala Internationella gitarrfestival pågår mellan den 14 och 16 oktober.

Fakta: De medverkar på Uppsala Internationella Gitarrfestival

Uppsala Internationella Gitarrfestival grundades 2003 och äger rum på Uppsala konsert & kongress.

Festivalen hyllar bland andra den spanske kompositören Joaquín Rodrigo som i år skulle ha fyllt 120 år, och den argentinske tangomästaren Astor Piazzolla som skulle ha blivit 100 år i år.

Jakob Kellerman och Christian Karlsen medverkar under festivalen, det gör även den spanska violinisten Leticia Moreno, den argentinske gitarristen Roberto Aussel och Tallinn Chamber Orchestra.

På festivalen framför även Gustav Lundgren och Olli Soikkeli ett Django Reinhardt-inspirerat program. Dessutom tar Sofia Karlsson plats på scenen med sitt program "Mot ljuset".

Festivalen äger rum 14–18 oktober.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons