Annons
Kultur

Filmare stred om skälig ersättning – får pris

Filmaren Ove Renqvist får ta emot pris på 25 000 kronor av upphovsrättsorganisationen Alis.
Kultur • Publicerad 12 december 2022
Filmaren och producenten Ove Renqvist tilldelas Alis-priset. Arkivbild.Foto: Hasse Holmberg/TT

Han tilldelas priset för framgångsrik kamp om skälig ersättning för nyttjandet av hans verk.

"Ove Renqvist har kämpat för värdet på sin egen upphovsrätt, men hans framgång har också betydelse för andra. Ersättningsnivåerna för upphovsrätt är under ständigt ifrågasättande på alla kulturområden, så varje rättsligt fastställande av skäliga nivåer är ytterst viktigt," säger Alis ordförande Eduard Pröckl i ett pressmeddelande.

Annons

Det handlar om dokumentärfilmerna ”En blick på Hötorgscity”(1962) av Ove Renqvist och Lars Wennberg och "Gamla Tennstopet” (1965) av Ove Renqvist. Kopior av filmerna såldes till Stockholms stadsmuseum. Men 2009 digitaliserades båda verken utan tillstånd från upphovspersonerna och lades ut på webbplatsen Stockholmskällan.

Ove Renqvist upptäckte intrånget 2016 och kontaktade Stockholms stadsmuseum, som tog ner filmerna, men ville inte ersätta upphovspersonerna. Renqvist valde då att stämma Stockholms kommun.

Efter flera års kamp dömdes Stockholms kommun i somras att betala 252 000 kronor för intrånget.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons