Annons
Kultur

Filmrecension: Grandiost men urvattnat spektakel

En festival av visuella effekter gör det omöjligt att slita blicken från den påkostade uppföljaren ”Avatar: The way of water”. Detta trots utnötta berättargrepp, enkel sensmoral och en träig berättarröst.
Filmrecension • Publicerad 14 december 2022
"Avatar: the way of water" är den andra av fem (!) planerade filmer i James Camerons filmserie om de blå utomjordingarna som koloniseras av människor. Pressbild.
"Avatar: the way of water" är den andra av fem (!) planerade filmer i James Camerons filmserie om de blå utomjordingarna som koloniseras av människor. Pressbild.Foto: 20th Century Studios
Den första ”Avatar” skildrade en framtid där jordens resurser tagit slut och människorna försöker plundra Pandora på värdefull metall. I uppföljaren ”The way of water” är det havens ekosystem och ömtåliga djurliv som hotas av giriga människor med vapen. Pressbild.
Den första ”Avatar” skildrade en framtid där jordens resurser tagit slut och människorna försöker plundra Pandora på värdefull metall. I uppföljaren ”The way of water” är det havens ekosystem och ömtåliga djurliv som hotas av giriga människor med vapen. Pressbild.Foto: 20th Century Studios

”Titanic” och ”Terminator”-regissören James Cameron har rest tillbaka till 2150-talet och månen Pandora.

Det har gått över ett decennium sedan ”Avatar” (2009), när marinkårssoldaten Jake Sully (Sam Worthington) räddade ”Na’vi”-folket från att koloniseras med hjälp av avancerad avatar-teknologi.

Annons

I slutet lämnade Sully sin mänskliga kropp och blev blå utomjording på heltid.

”The way of water” visar hans nya lyckliga liv tillsammans med sin fru Neytiri (Zoe Saldana) och deras många ungar. Men familjelyckan är kortvarig. Den ondskefulla militären från Jorden återvänder till Pandora. Dels för att starta en ny mänsklig koloni, dels för att avrätta Jake Sully som blivit ledare för ursprungsbefolkningens motståndsrörelse.

Superskurken överste Quaritch (Stephen Lang) återvänder som en klon med en egen tre meters avatarkropp, men han rabblar fortfarande mest militärlingo med ett sadistiskt tonfall.

Den annars orädde Sully bestämmer sig otippat (och smått ologiskt) för att fly i stället för att illa fäkta, och släpar iväg den blå familjen till ett stamfolk som lever i symbios med vattnet. Många scener visar ett rent häpnadsväckande ekosystem både under och över ytan (tyvärr decimerar Sam Worthingtons träiga berättarröst lite av all förundran).

Samtidigt leder Sully och hans barns närvaro till kulturkrockar och konflikter med vattenstammen, och militären hittar snart deras spår.

Första ”Avatar” blev en av de mest inkomstbringande filmerna genom tiderna, endast utmanad av ”Avengers: Endgame”. ”The way of water” har kostat så mycket att producera att den behöver bli världens fjärde eller femte mest inkomstbringande film någonsin för att nå ”break even”. Det är mycket möjligt att det lyckas.

Visst är sensmoralen klichémässig och den dramatiska logiken svajig, men det vägs delvis upp av att de tre timmar och 12 minuterna är fullkomligt späckade av visuell överdådighet. Förutom 3D-tekniken är ”The way of water” filmad med extra bildrutor per sekund. Det framkallar en overkligt smidig, men också mer åksjuk upplevelse.

Fakta: Avatar: The way of water

Premiär: 14 december 2022

I rollerna: Sam Worthington, Zoe Saldana, Kate Winslet med flera.

Regissör: James Cameron

Speltid: 3 timmar 12 minuter

Åldersgräns: 11 år

Betyg: + + +

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons