Annons
Kultur

Filmrecension: Intensivt Oscarstippat drama

Oscarsvibbarna är tydliga kring den starka Netflixfilmen "Pieces of a woman". Inte minst Vanessa Kirby och Ellen Burstyn gör utmärkta insatser i det tragiska dramat.
Filmrecension • Publicerad 5 januari 2021
Shia LeBeouf som Sean och Vanessa Kirby som Martha i den starka Netflixfilmen "Pieces of a woman". Pressbild.
Shia LeBeouf som Sean och Vanessa Kirby som Martha i den starka Netflixfilmen "Pieces of a woman". Pressbild.Foto: Benjamin Loeb / Netflix

Många regissörer tycker om att göra oerhört långa tagningar utan klipp, och ofta känns det mest som självändamål, som ett sätt att visa ”titta vad jag kan”. Men den över 20 minuter långa tagning som finns i början av ”Pieces of a woman” hör inte till dessa. Tvärtom. Den tar oss i stället med furiös energi och intimitet rakt in i den tragik som är katalysatorn för det som händer i fortsättningen i denna mycket sevärda film.

Regissören Kornéi Mundruczó och manusförfattaren Kata Weber är ett par även privat, och manuset bygger på deras egna erfarenheter av en liknande händelse. I filmen är det Martha och Sean som ska få sitt första barn. Martha vill föda hemma. I stället för den vanliga barnmorskan får hon hjälp av ersättaren Eva. Men någonting går väldigt fel.

Annons

Det som händer påverkar självfallet både Martha och Sean. Hon blir till synes kall och uttryckslös, hon håller känslorna inom sig. Han vill nå henne, när han inte kan göra det inleder han ett förhållande med en annan kvinna. En annan viktig person i dramat är Marthas mamma – hon har ett ansträngt förhållande till sin dotter och hon har aldrig tyckt om sin svärson.

Som titeln säger är det dock Martha som det mest handlar om, om hur hon försöker samla ihop bitarna för att kunna fortsätta med sitt liv. Vanessa Kirby, som vi tidigare sett som prinsessan Margaret i de första säsongerna av ”The crown”, är helt briljant. Med sitt levande ansikte förmedlar hon alla Marthas konfliktfyllda känslor – scenen där hon och modern (Ellen Burstyn) konfronterar varandra har en intensitet som gör att man sitter som på nålar. Shia LaBeouf är bra som den lite lufsige Sean, men det är Martha och hennes liv som filmmakarna koncentrerar sig på.

Det finns fler långa tagningar utan klipp, främst ett under en familjemiddag. Vid andra tillfällen känns det som om kameran smyger omkring och betraktar det som händer lite på avstånd. Det ger en osäkerhetskänsla, det gör att filmen aldrig blir så där sentimental, som den lätt hade kunnat bli i mindre skickliga händer.

På filmfestivalen i Venedig i höstas vann Kirby priset för bästa kvinnliga skådespelare. Nu hör hon och Burstyn till de skådespelare det talas om inför den kommande Oscarutdelningen. De lär båda bli nominerade, och det i så fall helt rättvist.

Fakta: Pieces of a woman

Genre: Drama.

Premiär: Strömmas på Netflix, med premiär den 7 januari.

I rollerna: Vanessa Kirby, Shia LaBeouf, Ellen Burstyn med flera.

Regi: Kornéi Mundruczó.

Längd: 2 timmar och 6 minuter.

Betyg: + + + +

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons