Annons
Kultur

First Aid Kit får musikexportpriset

Duons femte album avgjorde saken – First Aid Kit får regeringens musikexportpris 2022 i konkurrens med bland andra Tove Lo.
Med "Palomino" bevisade systrarna Söderberg att de är "en stor exportakt", enligt juryn.
Musik • Publicerad 14 mars 2023
First Aid Kit - systrarna Johanna och Klara Söderberg - tar emot regeringens musikexportpris och passar på att framföra en av sina låtar.
First Aid Kit - systrarna Johanna och Klara Söderberg - tar emot regeringens musikexportpris och passar på att framföra en av sina låtar.Foto: Caisa Rasmussen / TT
Bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M) delar ut regeringens musikexportpris för 2022 till First Aid Kit, systrarna Klara och Johanna Söderberg.
Bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M) delar ut regeringens musikexportpris för 2022 till First Aid Kit, systrarna Klara och Johanna Söderberg.Foto: Caisa Rasmussen / TT

Albumet nådde höga listplaceringar och fick fin kritik utomlands, framhåller juryn som beskriver First Aid Kit som "en blågul version" av en musiktradition som i mångt och mycket är ytterst amerikansk.

First Aid Kit blir därmed den 26:e vinnaren av regeringens musikexportpris som varje år delas ut till svenska artister som haft framgångar utomlands.

Annons

– Det är kul att bli uppmärksammad, att få beröm, man blir glad. Vi tänker ju inte så mycket på ord som "tillväxt", eller att vi ska främja bilden av Sverige utomlands, vi gör bara musik för det är det bästa vi vet, säger Klara Söderberg efter tillkännagivandet på UD i Stockholm.

TT: Känner ni er som Sverigeambassadörer?

– Jag tror att vissa inte ens vet att vi är svenskar, men efter eftersom vi spelar amerikanskt inspirerad musik är det många som frågar "hur kommer det sig att ni låter så här"?, säger Johanna Söderberg.

"Vi har kulturskolan"

Under sina turnéer utomlands får duon också frågor om varför just Sverige har så framgångsrika artister.

– Vi har inget klockrent svar, men vi tror att Sverige verkligen har främjat kulturen, den finns tillgängligt får många, vi har stipendier och vi har kulturskolan, säger Johanna Söderberg.

Klara Söderberg framhåller att familjen kunde ta del av kultur och gå på museer gratis under deras uppväxt.

– Vi hade inte så mycket pengar men det stod inte i vägen, säger hon och uttrycker förhoppningar om att det ska få vara så även i fortsättningen.

Bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M) framhåller att duons hårda arbete bidrar till "svensk tillväxt och skapar nyfikenhet och intresse för Sverige i utlandet".

– Det handlar om kultur men också om jobb och investeringar, ett stort tack för det, säger Johan Forssell.

Hederspris till Marie Ledin

Nominerade till årets pris var även Bladee, Liohn & Klahr, Tove Lo och Watain.

Annons

Hederspriset för mångåriga insatser inom svensk musikexport går till Marie Ledin för hennes "inspirerade, outtröttliga och framgångsrika arbete med Polarpriset."

Dj-kollektivet och musikstudion Studio Barnhus får ett särskilt hedersomnämnande för insatser av särskild betydelse för den svenska musikens internationalisering.

Fakta: Regeringens musikexportpris

Musikexportpriset instiftades 1997 och delas varje år ut till svenskar som har nått internationella framgångar och bidragit till en positiv bild av Sverige utomlands. Priset består av ett diplom och en blomsterkvast.

Tidigare pristagare:

2021: Abba

2020: Oscar Holter

2019: Ghost

2018: Ludwig Göransson

2017: Noonie Bao

2016: Zara Larsson

2015: Tove Lo

2014: Max Martin

2013: Avicii

2012: Shellback

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons