Annons
Kultur

Föräldrar stämmer Fortnites tillverkare

Spel • Publicerad 11 december 2022
Ett barn spelade Fortnite tre timmar om dagen i två år. Nu stämmer föräldrarna spelbolaget Epic Games. Arkivbild.Foto: Åserud, Lise

Den kanadensiske domaren Sylvain Lussier har godkänt en stämningsansökan från föräldrar som menar att deras barn blivit beroende av nätspelet Fortnite.

Domaren i Quebec fattade beslutet efter att ha lyssnat till argument från tre föräldrar som beskriver hur deras barn fått symtom på "allvarligt beroende" efter att ha spelat Fortnite, uppger Sveriges Radios Kulturnytt.

Annons

Ett av barnen ska ha spelat minst tre timmar om dagen under två år.

Stämningen riktas mot speltillverkaren Epic Games som ännu inte kommenterat saken, rapporterar nyhetsbyrån Canadian Press.

Domaren framhåller att Världshälso­organisa­tio­nen redan 2018 slog fast att spelmissbruk är en sjukdom. Visserligen har amerikanska psykiatriker efterfrågat mer forskning och WHO:s deklaration har heller inte blivit officiellt erkänd i Quebec, men domaren anser ändå att det finns grund för stämningen.

Inte heller tobakens skadeverkningar erkändes över en natt, framhåller Sylvain Lussier.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons