Annons
Kultur

Frankrike avskaffar tv-licensavgiften

Tv • Publicerad 2 augusti 2022
I samband med avskaffandet av landets tv-licens sade Frankrikes kulturminister Rima Abdul-Malak att den franska regeringen var fortsatt engagerad i den offentliga mediesektorn. Men även att ett tapp i yngre tittare, sjunkande medieförtroende och faktum att internationella medieplattformar blivit större är några av utmaningarna. Arkivbild.
I samband med avskaffandet av landets tv-licens sade Frankrikes kulturminister Rima Abdul-Malak att den franska regeringen var fortsatt engagerad i den offentliga mediesektorn. Men även att ett tapp i yngre tittare, sjunkande medieförtroende och faktum att internationella medieplattformar blivit större är några av utmaningarna. Arkivbild.Foto: Michel Euler/AP

Franska senatorer har på tisdagsmorgonen godkänt den kontroversiella lagstiftningen som avskaffar landets 89 år gamla tv-avgift, rapporterar Deadline.

Avgiften som legat på 138 euro per år (runt 1 435 kronor), har utgjort den största källan för att finansiera mediekanaler i public service som France Télévisions, Radio France, Arte, France 24 and RFI.

Annons

23 miljoner franska hushåll kommer inte längre behöva betala avgiften. Regeringen har i stället förslagit att mervärdesskatt kan finansiera public service i framtiden.

Avskaffandet infriar president Emmanuel Macrons vallöfte från i mars. Frågan har debatterats i ett decennium, inte minst i förhållande till att internationella medieplattformar blivit större.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons