Kultur

Frankrike avskaffar tv-licensavgiften

Tv • Publicerad 2 augusti 2022
I samband med avskaffandet av landets tv-licens sade Frankrikes kulturminister Rima Abdul-Malak att den franska regeringen var fortsatt engagerad i den offentliga mediesektorn. Men även att ett tapp i yngre tittare, sjunkande medieförtroende och faktum att internationella medieplattformar blivit större är några av utmaningarna. Arkivbild.
I samband med avskaffandet av landets tv-licens sade Frankrikes kulturminister Rima Abdul-Malak att den franska regeringen var fortsatt engagerad i den offentliga mediesektorn. Men även att ett tapp i yngre tittare, sjunkande medieförtroende och faktum att internationella medieplattformar blivit större är några av utmaningarna. Arkivbild.Foto: Michel Euler/AP

Franska senatorer har på tisdagsmorgonen godkänt den kontroversiella lagstiftningen som avskaffar landets 89 år gamla tv-avgift, rapporterar Deadline.

Avgiften som legat på 138 euro per år (runt 1 435 kronor), har utgjort den största källan för att finansiera mediekanaler i public service som France Télévisions, Radio France, Arte, France 24 and RFI.

23 miljoner franska hushåll kommer inte längre behöva betala avgiften. Regeringen har i stället förslagit att mervärdesskatt kan finansiera public service i framtiden.

Avskaffandet infriar president Emmanuel Macrons vallöfte från i mars. Frågan har debatterats i ett decennium, inte minst i förhållande till att internationella medieplattformar blivit större.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.