GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Fullt ös på årets Stockholm Pride

Förra året flyttade Stockholm Pride ut på nätet. Men i år är festivalen tillbaka på huvudstadens gator – till viss del. Festivalen bjuder på ett späckat kultur- och nöjesprogram.
Nöje/Kultur • Publicerad 30 juli 2021
Artisterna Alex Falk och Joanna Perera, som tillsammans bildar duon Devotion, har gjort årets Pride-låt "Fabulous". Pressbild.
Artisterna Alex Falk och Joanna Perera, som tillsammans bildar duon Devotion, har gjort årets Pride-låt "Fabulous". Pressbild.
Foto: Thorleif Robertsson
Operastjärnan Rickard Söderberg leder årets Prideparad, som liksom förra året blir en digital tilldragelse som sänds på festivalens hemsida. Arkivbild.
Operastjärnan Rickard Söderberg leder årets Prideparad, som liksom förra året blir en digital tilldragelse som sänds på festivalens hemsida. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Vix Herjeryd tog 2019 över som ordförande för Stockholm Pride. Förra året var festivalen var en digital tilldragelse. Årets festival blir ett slags hybrid mellan vanlig festival och digital. Arkivbild.
Vix Herjeryd tog 2019 över som ordförande för Stockholm Pride. Förra året var festivalen var en digital tilldragelse. Årets festival blir ett slags hybrid mellan vanlig festival och digital. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT

Stockholm Pride intar i år Södra teatern på Södermalm och invigs med den traditionsenliga schlagerkvällen. Dotter, Tommy Körberg Clara Klingenström och flera andra Melodifestivalen-artister uppträder.

Lika stjärnspäckad blir avslutningsgalan som gästas av artister som Patrik Jean, Melanie Wehbe och Kristian Kaspersen – samt årets Pride-artister Devotion. Duon består av Alex Falk och Joanna Perera och de ligger även bakom årets Pride-låt "Fabulous".

– Sång och dans är en viktig del av festivalen. Pride utan musik är otänkbart, den skapar så många minnen, säger Alex Falk.

I videon till "Fabulous" ser vi såväl brandmän som sjuksystrar släppa loss på en catwalk. Duon beskriver låten som en glad discodänga som låter lyssnarna ta plats på catwalken – och glömma pandemin.

– Det har varit ledsamt så länge nu. Jag säger som Jonas Gardell: "Livet suger och sedan dansar man disco", säger Joanna Perera.

Coronarestriktioner begränsar publiken som kan ta plats framför scenen på Södra teatern – men såväl schlagerkvällen som avslutningsgalan kommer även att sändas på en storbildsskärm utomhus på Mosebacketerrassen och via festivalens hemsida.

– Förhoppningsvis är det många som kommer att partaja hemma. Vi ska göra allt vi kan för att nå ut till dem, säger Joanna Perera.

Ingen riktig Prideparad

Vix Herjeryd, ordförande för Stockholm Pride, hade hoppats på en vanlig festival i år, men är glad över att man så snabbt har hittat ett alternativt upplägg – och att det har visat sig fungera så pass bra.

– Vi kommer att satsa digitalt också i framtiden. Det är mycket som fungerar väldigt bra digital, troligen fler saker än vi vet nu. Vilka kan vi veta först när vi kan genomföra festivalen fullt ut, säger hen.

Rådande restriktioner gör även att festivalens hjärta – paraden – liksom förra året blir en helt digital tilldragelse. Prideparaden äger rum i form av en två timmar lång livesändning, full av hälsningar, tal och underhållning, allt under ledning av Rickard Söderberg.

– Vi är väldigt glada över vår programledare. Vi hoppas nå ut till så många som möjligt. Förra året hade paraden 850 000 tittare. Men visst är vi många som längtar efter den riktiga paraden. Förhoppningsvis är samhället redo nästa år, säger Vix Herjeryd.

Ny konst- och hantverksmarknad

Förutom musik blir det också konstutställningar och stadsvandringar som knyter an till festivalen och årets tema: "Nyckeln till frihet". Bland annat kan man vandra runt på Södermalm i spåren av Mian Lodalens roman "Lisa och Lilly". Eller varför inte besöka Sjöhistoriska museets visning om hbtq-liv till sjöss.

– Vi har också Pride Market, som är nytt för i år. Det är en marknadsplats för konst och hantverk. Den ersätter på sätt och vis det som annars är festivalområdet Pride Park, säger Vix Herjeryd.

Dessutom får Nisti Stêrks film "Who the fuck is Bobby?" premiär under festivalen. Filmen handlar om kändisfrisörens Bobby Oduncus kamp för kärleken trots familjens hårda motstånd.

– Bobbys familj är ortodoxa syrianer-assyrier och jag är kurd, så jag är också uppvuxen med den här problematiken. Det är viktigt att belysa det motstånd som finns mot icke-normativ könstillhörighet och sexualitet, sade Nisti Stêrk nyligen i en intervju med TT.

Stockholm Pride äger rum den 5–7 augusti. Flertalet vandringar, visningar och utställningar börjar dock redan den 3 augusti. Den digitala paraden hålls den 7 augusti, mellan klockan 12 och 14.

Fakta: Kultur och nöje på Stockholm Pride

"Lisa och Lilly", stadsvandring på egen hand i i spåren av Mian Lodalens roman, Mosebacke torg, alla dagar.

"Att leva med hiv och aids", utställning i Markuskyrkan i Skarpnäck, alla dagar.

"Bögar. Mötesplatser i en förbjuden tid", utställning om platser i Stockholm där homosexuella män kunde mötas i en tid då homosexualitet var förbjudet, Hallwylska palatset, alla dagar.

"Eva-Lisas monument", stadsvandring i den lesbiska aktivisten och transpionjären Eva-Lisa Bengtsons (1932–2018) fotspår, Björns trädgård, 3/8 och 5/8.

"Sagolika sissies & macho vikingar", vandring genom vikingarnas syn på manlighet och homosexualitet, The Viking Museum, 5–6/8.

"Pride konstgalleri", konstutställning, Clarion hotel, vernissage 5/8, därefter öppet hela festivalen.

"Att queera fittan", panelsamtal som utgår från den nya antologin "Fittskrift", Clarion hotel, 5/8.

Schlagerkväll, gästas av bland andra Dotter och Tommy Körberg, Södra teatern, visas även på storbildsskärm utanför teatern och på festivalens hemsida, 5/8.

"Ute på sjön", museivisning med fokus på hbtq-liv till sjöss, Sjöhistoriska museet, 4–8/8.

"Who the fuck is Bobby?", Nisti Stêrks film om kändisfrisören Bobby Oduncu, visningen följs av ett samtal, Clarion hotel, 7/8.

Avslutningsgala, leds av Admira Thunderpussy och gästas av duon Devotion med flera, Södra teatern, visas även på storbildsskärm utanför teatern och på festivalens hemsida, 7/8.

Fler fysiska såväl som digitala programpunkter finns på hemsidan program.stockholmpride.org.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.