Annons
Kultur

Gömd skiss hittad i Rembrandts "Nattvakten"

Konst • Publicerad 9 december 2021
"Nattvakten" av Rembrandt. Arkivbild.
"Nattvakten" av Rembrandt. Arkivbild.Foto: Peter Dejong

Dolda, förberedande skisser har upptäckts i en av Rembrandts mest kända målningar, "Nattvakten", från 1642. Experter på Rijksmuseum i Amsterdam har analyserat tavlan under 2,5 år och kan nu avslöja konstnärens ursprungliga vision för verket, skriver The Guardian.

Skissen kunde upptäckas på grund av den kalkrika krita som Rembrandt använde, och som blev synlig med hjälp av den senaste scanningtekniken.

Annons

– Vi ser raka linjer och kurvor. Och med kurvorna skapade han en första skiss för arkitekturen i bakgrunden. Man kanske kan undra varför det är så viktigt? Jo, för att det ger oss känslan att vi nu kan kika över Rembrandts axel medan han målar "Nattvakten", säger Pieter Roelofs vid Rijksmuseum.

Man har länge misstänkt att Rembrandt började med att skissa upp den komplicerade kompositionen, men nu finns alltså bevis på det. Anledningen till upptäckten av "Nattvaktens" härkomst är att man har förberett tavlan för dess första restaurering på 40 år, som ska inledas i januari och som väntas ta tre månader.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons