Annons
Kultur

"Green Book"-skådespelare funnen död

En kropp som hittades dumpad utanför en plåtfabrik i stadsdelen Bronx i måndags har av New York-polisen identifierats som skådespelaren Frank Vallelonga Jr, rapporterar .
Nöje • Publicerad 1 december 2022
Viggo Mortensen och Mahershala Ali i Oscarsbelönade "Green book".
Viggo Mortensen och Mahershala Ali i Oscarsbelönade "Green book".Foto: Patti Perret/AP/TT

Vallelonga Jr är mest känd för sin roll som en släkting till huvudpersonen, Viggo Mortensens karaktär Frank "Tony Lip" Vallelonga, i Oscarsbelönade filmen "Green Book" från 2018.

Den verklighetsbaserade dramakomedin handlar om vänskapen mellan Don Shirley, en berömd afroamerikansk jazzpianist som spelades av Mahershala Ali, och Tony Vallelonga, en italiensk-amerikansk dörrvakt som när han blir av med jobbet på en nattklubb tar på sig att vara Shirleys chaufför och livvakt under en åtta veckor lång turné genom den amerikanska södern.

Annons

Frank Vallelonga Jr, som nu har hittats död, var son till verklighetens "Tony Lip" Vallelonga, också han skådespelare, mest känd för sin roll som maffiabossen Carmine Lupertazzi i "Sopranos".

Hittades avliden

Enligt New York-polisen inkom ett larmsamtal en medvetslös man på Oak Point Avenue i Bronx tidigt i måndags morse. Mannen förklarades avliden på platsen och en utredning för att fastställa dödsorsaken pågår.

Enligt New York Post ska Vallelonga Jr ha dött av en drogöverdos.

Manuset till "Green Book" skrevs bland annat av Vallelonga Jr:s bror Nick Vallelonga och baseras på intervjuer med deras far och Don Shirley samt de brev som Tony Lip skrev till sin fru under resan.

Oscarsbelönad

Filmens titel är tagen från boken "The Negro motorist green book", en handbok från mitten av 1900-talet skriven för att hjälpa resande afroamerikaner att hitta motell och restauranger som välkomnade dem.

Vid Oscarsgalan 2019 belönades filmen med tre priser: för bästa film, bästa manliga biroll till Mahershala Ali och bästa originalmanus. Mortensen var även nominerad för bästa manliga huvudroll.

Frank Vallelonga Jr blev 60 år.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons