Annons
Kultur

Gyllene turnéstart på hemmaplan

Gyllene Tider öppnade den stora jukeboxen på turnépremiären. Och publiken var med på noterna från första takten på det utsålda Brottet i Halmstad.
Musik • Publicerad 7 juli 2023
Mats "MP" Persson och Per Gessle i Gyllene Tider på premiärkonserten för sommarturnén.
Mats "MP" Persson och Per Gessle i Gyllene Tider på premiärkonserten för sommarturnén.Foto: Hanna Brunlöf Windell/TT
Gyllene Tider i Halmstad.
Gyllene Tider i Halmstad.Foto: Hanna Brunlöf Windell/TT

Efter ett inledande farfisaorgelsolo intog Gyllene Tiders medlemmar scenen, där de möttes av en jublande publik. Det är verkligen inte första gången de spelar på hemmaplan, men ändå blev Per Gessle uppenbart tagen av Halmstadpublikens kärlek. Han skrattade till och hälsade sedan välkommen till bandets "åttonde sommarturné och femte comebackturné".

De inledde sedan med "Gyllene Tider igen" från nya albumet "Hux Flux". Publiken längst fram sjöng med i programförklaringen för årets turné: "Här står Gyllene Tider igen, och tuggar på a-strängen". Och att de gillar att stå där är uppenbart. Bandmedlemmarna ler och är avspända, och samtidigt märkbart glada över att stå på scen igen. Av premiärnerverna märks inget.

Lugnar publiken

Annons

Efter "Hux Flux"-öppningsspåret lugnar Per Gessle direkt de i publiken som eventuellt har oroat sig för att det ska bli för många spår från nya albumet och förklarar att de ska "öppna den stora jukeboxen och spela en massa låtar ni säkert känner igen".

Och det gör de verkligen. De börjar med "Juni, juli, augusti" som glider in i en rockig "Det hjärta som brinner". I publiken lyfts redan armarna mot sommarhimlen (som är oklanderligt blå, Gyllene Tider har även vädret med sig under denna turnépremiär). I de äldre publikfavoriterna "Flickorna på TV2" och "Flickan i en Cole Porter-sång" överlåter Per Gessle hela refrängen till publiken. I lugnare "Chrissie hur mår du?" blir det andäktigt tyst på Brottet, men sen sätter handklappningarna igång i "(Hon vill ha) Puls".

Gyllene Tider levererar sin hitkavalkad effektivt och konsekvent. Per Gessle är centralfiguren, men i "En sten vid en sjö i en skog" får MP Persson glänsa i ett kort gitarrsolo, i "Tuffa tider (för en drömmare)" lämnar Göran Fritzon farfisaorgeln för en utflykt med sin harmonica och Micke "Syd" sjunger "Min tjej och jag" framför ett hav av vevande armar.

Alla sjunger med

Publiken kokar när Gyllene Tider sedan gör ett slags medley på "Ska vi älska (så ska vi älska till Buddy Holly)", "Leva livet" och "Dansar inte lika bra som sjömän". Och när den sistnämnda glider över i en uppumpad "Tylö Sun" är det ren eufori på Brottet – och alla i publiken skriksjunger med i textraden "Västkustens tjejer är de bästa som finns".

Sedan blir det extranummer med "När vi två blir en", "Sommartider" och den givna avskedslåten "När alla vännerna gått hem". Men egentligen vill nog ingen gå hem från Brottet.

Flera gånger under konserten har Per Gessle utbrustit:

– Vilken kväll va?

Svaret är givet. Men för säkerhets skull skriker alla i publiken ett rungande ja varje gång.

De här var låtarna på Gyllene Tiders turnépremiär

Intro

Gyllene Tider igen

Juni, juli augusti

Det hjärta som brinner

Skicka ett vykort, älskling

Gammal kärlek rostar aldrig

Flickorna på TV2

Chrissie hur mår du?

(Hon vill ha) Puls

En sten vid en sjö i en skog

Flickan i en Cole Porter-sång

Tuffa tider (för en drömmare)

Min tjej och jag

Kung av sand

Ljudet av ett annat hjärta

Ska vi älska, så ska vi älska till Buddy Holly

(Kom så ska vi) Leva livet

(Dansar inte lika bra som) Sjömän

Tylö Sun

Extranummer:

Billy

Det är över nu

Gå och fiska!

Extranummer två:

När vi två blir en

Sommartider

När alla vännerna gått hem

Fakta: Här spelar Gyllene Tider i sommar

7–8/7 Halmstad, 10/7 Helsingborg, 12/7 Malmö, 14/7 Linköping, 15/7 Eskilstuna, 17/7 Lysekil, 19/7 Skövde, 21/7 Kalmar, 22/7 Ronneby, 26/7 Piteå, 28/7 Stockholm, 29–30/7 Rättvik, 2/8 Karlstad, 3/8 Uppsala, 5/8 Göteborg.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons