Annons
Kultur

”Hålla samman” – så var inspelningen av tv-serien i Ystad

Många har mött skådespelarna. Eller kamerorna. Eller de avstängda vägarna. Några har lånat ut sina hus. Andra varit statister.
Efter drygt åtta veckors inspelning runt Ystad av ”Hålla samman” väntar nu de sista inspelningsdagarna av Anagrams tv-serie för SVT.
YA mötte några av dem framför och bakom kameran i en solig inspelningspaus.
Tv • Publicerad 1 augusti 2022 • Uppdaterad 25 oktober 2023
Anagram spelar just nu in en tv-serie för SVT, med Michaela Thorsén i huvudrollen som undersköterskan Lina. Maria Blom står som huvudregissör.
Anagram spelar just nu in en tv-serie för SVT, med Michaela Thorsén i huvudrollen som undersköterskan Lina. Maria Blom står som huvudregissör.Foto: Anna Bredberg

Lästips från redaktionen

Den här artikeln publicerades i augusti 2022 i samband med inspelningarna av den nya SVT-serien ”Hålla samman”.

Fredagen den 27 oktober är det premiär.

Det är bara ett litet rep mellan Ystads sommarlunk och alla dess människor och så den uppbyggda inspelningsplatsen med alla dess kameror. Denna dag på Österportstorg. Men en möjlig nyfikenhet till trots, så är det aldrig något problem förklarar huvudrollsinnehavaren i tv-serien ”Hålla samman” Michaela Thorsén.

– Nej, nej ingen stör i Ystad, alla här är ju Wallander-skolade.

Annons

Den Göteborgsskolade aktrisen har tidigare setts i tv-serier som ”Ängelby”, ”Heder” och ”Springfloden”. Men Skånemånaderna ger henne sin första huvudroll. Michaela Thorsén har varit med 48 inspelningsdagar av 50 när nu ”Hålla samman” avslutas.

– Michaela kommer att få ett jättebreak med den här rollen, säger huvudregissören Maria Blom övertygande.

Själv säger hon:

– Det är en så jättebra story och känns därför verkligen som ett lyft. Serien handlar om riktiga människor som finns där för att ta hand om varandra.

– Överhuvudtaget känns det så oerhört kul att kunna få skapa tillsammans igen. Vi är ett jättebra gäng. Jag går här och tänker hela tiden att det här är ”made-up” för alla dagar av slit tidigare. Nu njuter jag verkligen!

”Man kan väl beskriva serien som en slags dramedy”
Erik Ahrnbom, huvudförfattare och regissör

Lina är undersköterska på akuten, har ett tonårstvillingpar och är närmast sin syster Petra, (Ulrika Nilsson, från Ystad). Deras pappa, spelad av Lennart Jähkel, har en bilmek (inspelad i en befintlig sådan i Gärsnäs), men börjar bete sig lite underligt.

– Lina är en person som hanterar svårigheter genom att stänga av, berättar Michaela. Men det blir ohållbart när inte bara pappa blir dålig utan andra saker i livet också går emot henne.

”Hålla Samman”, med en allt mer förvirrad pappa, bilmekanikern som spelas av Lennart Jähkel, spelas just nu in i Ystad med omnejd.
”Hålla Samman”, med en allt mer förvirrad pappa, bilmekanikern som spelas av Lennart Jähkel, spelas just nu in i Ystad med omnejd.Foto: Pressbild/Anagram

Erik Ahrnbom, som bland annat arbetat med Tunna Blå linjen, är huvudförfattare i samarbete med Martin Larsson, som också regisserar hälften av de åtta avsnitten.

– Man kan väl beskriva serien som en slags dramedy. Vi sökte en vardaglighet, hittade delar ur våra egna liv och tror att många hittar något att känna igen sig i.

Huvudregissören Maria Blom är tidigare mest känd för att ha skildrat dalmasar. Som i succédebuten, den snöknarrande ljuva långfilmen ”Masjävlar”. I dag bor hon själv mitt i Falun.

Annons

– Men jag bodde faktiskt två år i Malmö i slutet av 90-talet, inflikar Maria, så nog kan jag en de av Skåne.

”Ystad en väldigt bra filmstad”

Och att få bo i Ystad några månader nu har gett henne kraft. Placerad i en semesterlänga nära Sandskogen.

– Att komma i april när man är helt ensam, med havet några meter bort, det kändes lyxigt. Det har gett mig jättemycket att var här och Ystad är också en väldigt bra filmstad med alla då olika miljöer. Det finns verkligen både det gulliga Ystad och det lite mer ruffa.

Geografiskt är serien också placerad i Ystad.

– Några pratar skånska andra inte. Som det ju i verkligheten är här, menar Maria. Men det var fint att kunna använda Björn Bengtsson till exempel, jag visste faktiskt inte att han var från Skurup.

Anagram spelar just nu in en tv-serie för SVT, med Maria Blom som huvudregissör. Rakt utanför YA:s fönster på Österportstorg.
Anagram spelar just nu in en tv-serie för SVT, med Maria Blom som huvudregissör. Rakt utanför YA:s fönster på Österportstorg.Foto: Anna Bredberg

Och hon var såld från början:

– Jag blev väldigt förtjust i manuset, dess vanliga människor, dess humor och sorg, och känner att här kan jag ge något. Vi behöver inte ännu en crime-serie. Eller jag behöver i alla fall inte göra dem. Jag känner mig inte heller taggad över ännu en serie, parodi eller inte, om medelklassen.

– Det här är något annat. En fin och ändå rolig skildring över människor som arbetar och försöker få livet att gå runt. Som är relativt nöjda med att vara där de är, som inte självklart söker framgång eller dyra resor eller materiella saker — sådant som ska ge status. De trivs, är glada, och har fina familjeband. När något drabbar dem. Många har erfarenheter av detta och hur det drabbar alla runt om den sjuke i nästan lika hög grad.

Ingen inspelning i studion

Inspelningsplatserna har varit många i trakterna, och inte en endaste inspelningsdag har faktiskt gjort Ystad Studios.

– Det har faktiskt bara fungerat som kontor, berättar Maria. Men det är å andra sidan första gången någonsin jag har haft ett eget skrivbord!

Annons

Du är teaterregissör, också med ett antal tv-serier bakom dig. När får vi se dig göra långfilm igen?

– Snart hoppas jag. Jag skriver nog något eget. Men det är väldigt svårt att få folk till biograferna med svenska produktioner just nu. Det är lite hårt att det var oändligt länge sedan en svensk film kunde nå en miljon besökare.

Så hur mycket tv-serier orkar vi?

– Det finns nog för många, men få så vardagsnära och ändå så ambitiösa som ”Hålla samman”. Det känns bra.

Så går femtio inspelningsdagar för sina åtta avsnitt snabbt. Men premiär blir det så på SVT först efter sommaren om ett år. Vi som i Ystad fått en liten inblick har svårt att behöva vänta så länge.

– Vi också, säger Erik Ahrnbom, med ett leende.

Inspelning pågår

Hålla samman

Är: Tv-serie i åtta avsnitt.

Sänds: SVT, hösten 2023.

Inspelad: I Ystad med omnejd under 50 dagar.

Producent: Anagram, med stöd från Ystad Österlen Filmfond.

Regi: Maria Blom och Martin Larsson.

Huvudförfattare: Erik Ahrnbom.

Med bland många andra: Michaela Thorsén, Ulrika Nilsson och Lennart Jähkel.

Henric TiseliusSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons