Annons
Kultur

Här är årets masker i "Masked singer"

Popcornet, Mullvaden och Skrothögen – det är några av figurerna som presenterar sig när "Masked singer" snart får premiär i tv-rutan. Gissningsleken som på två år har blivit en succé är tillbaka med tolv kändisar, gömda bakom tolv nya masker.
Tv • Publicerad 13 mars 2023
Den 31 mars har tredje säsongen av "Masked singer" premiär.
Den 31 mars har tredje säsongen av "Masked singer" premiär.Foto: Ali Lorestani/TT
Popcornet, Mullvaden och Skrothögen är tre av de nya figurerna som tv-tittarna får bekanta sig med när "Masked singer" har premiär.
Popcornet, Mullvaden och Skrothögen är tre av de nya figurerna som tv-tittarna får bekanta sig med när "Masked singer" har premiär.Foto: Ali Lorestani/TT
Suss Bertlin coachar kändisarna bakom maskerna. Hon är en av få som vet vilka de är.
Suss Bertlin coachar kändisarna bakom maskerna. Hon är en av få som vet vilka de är.Foto: Ali Lorestani/TT
Pelle Magnestam, här bredvid Skrothögen, har designat alla masker.
Pelle Magnestam, här bredvid Skrothögen, har designat alla masker.Foto: Ali Lorestani/TT
Pelle Magnestam visar att Skrothögen har olika ansiktsuttryck. Den kan vara glad, ledsen eller förvånad.
Pelle Magnestam visar att Skrothögen har olika ansiktsuttryck. Den kan vara glad, ledsen eller förvånad.Foto: Ali Lorestani/TT

2021 hade "Masked singer" premiär i Sverige för första gången. Den 31 mars är succéprogrammet tillbaka med en tredje säsong.

Bakom kulisserna i den stora inspelningsstudion i Spånga står Popcornet, Mullvaden och Skrothögen. På den färgglada "Masked singer"-scenen pågår repetitionerna för fullt. När programmet har premiär får tv-tittarna bland annat se de tre figurerna sjunga och dansa samtidigt som svenska folket tar sig an utmaningen att försöka gissa vem som gömmer sig bakom masken.

Annons

– Man ska veta att det finns många här som älskar att sjunga. Det är lika häftigt som tidigare säsonger, samma mix av personer, säger Suss Bertlin som coachar kändisarna bakom maskerna.

Sveriges hemligaste tv-program

Det är inte ens alla i produktionen som vet vilka det är som gömmer sig bakom maskerna och de få som vet får inte avslöja något. Deltagarna måste också lova att inte berätta något för sina familjer och vänner.

Suss Bertlin berättar att det därför inte alltid är helt lätt att hitta tillfällen att träna.

– De måste träna i smyg så vissa kanske ibland sätter sig i bilen för att öva. Det är jättekul när vi måste hitta på nya sätt att ses och träna, säger hon.

Tidigare år har det varit en blandad skara som har ställt sig på "Masked singer"-scenen. I år är inget undantag.

– Det är fantastiskt kul. En del kanske redan har sångrösten men sedan har de scenskräck och då får vi träna på det. Oftast kan de också tycka att det är skönt att de får gömma sig bakom en mask.

"Trodde hon var Timbuktu"

I vissa fall kan det även bli aktuellt att förvränga rösten.

– Det var kul med Yohio som skulle gestalta en kvinna när han var sjöjungfrun. Eller som med Kikki Danielsson när hon var monstret. Panelen trodde att hon var Timbuktu först, säger Suss Bertlin och skrattar.

När hon minns tillbaka på de tidigare säsongerna av "Masked singer" där hon också har varit med som coach är det några personer som sticker ut.

– Alla har varit kul att coacha. Men när Mona Sahlin ville göra rock och rap, det var jättekul att se. Hon var ju Fru kanin och hon gick verkligen in för det. Eller Anders Bagge som har haft scenskräck hela livet. Den scenskräcken försvann efter det här.

Varmt i dräkterna

Annons

En av årets masker, Popcornet, är inspirerad av cirkus från 1930–60-talet och har en tydlig vintagestil.

– Jag tänkte att hon skulle vara en prinsessa samtidigt som hon skulle vara en popcornmaskin, säger Pelle Magnestam som har designat dräkterna.

När det gäller Mullvaden var tanken att den skulle vara som en gammal gruvarbetare.

– Det är både varmt och tungt att ha på sig den här dräkten. Det är också jättesvårt att se i den.

Att dräkterna inte ska vara för tunga eller varma är en utmaning.

– Valet av material är jätteviktigt. Ibland har man en kylväst i dräkten för att det inte ska bli för varmt. Vissa har också en fläkt vid huvudet, berättar Pelle Magnestam.

Fakta: "Masked singer"

2021 sändes "Masked singer" i Sverige för första gången och den 31 mars har säsong tre premiär.

Programmet går ut på att tolv kändisar iklädda olika masker sjunger en låt framför en panel och en studiopublik. I varje program får man ta del av ledtrådar för att det ska bli lättare att lista ut vem som gömmer sig bakom masken.

I slutet av varje program får publiken också rösta på den som de tyckte var bäst. Den som får minst antal röster åker ut och tvingas ta av sig masken.

De som har vunnit "Masked singer" tidigare år är Daniel Norberg utklädd till Godisautomaten samt Marcus och Martinus utklädda till Spelmannen.

I panelen sitter, precis som tidigare år, Felix Herngren, Nour El-Refai, Måns Zelmerlöw och Pernilla Wahlgren.

Programledare är David Hellenius.

Fakta: Här är årets masker

Fjärilsfen

Fågelskrämman

Karamellen

Kungen

Magiska boken

Maneten

Mullvaden

Popcornet

Skrothögen

Superhjälten

T-Rex och Forskaren

Vikingen

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons