Annons
Kultur

Harry Potter-stjärnan Michael Gambon är död

Skådespelaren Michael Gambon är död. På senare år blev han mest känd som den som tog över Richard Harris roll som Albus Dumbledore i Harry Potter-filmerna. Totalt spelade han rollen som Hogwarts rektor i sex filmer.
Film • Publicerad 28 september 2023
Michael Gambon. Arkivbild.
Michael Gambon. Arkivbild.Foto: Kim D Johnson/AP/TT

Michael Gambon föddes i Dublin, Irland, 1940. Hans pappa valde efter andra världskriget att flytta familjen till London och från sex års ålder bodde Gambon i Storbritannien.

Han debuterade dock i födelsestaden Dublin, på Gate Theatre, i en uppsättning av Shakespeares "Othello" 1962. Ett år senare spelade Michael Gambon i "Rickard III" och värvades då av sir Laurence Olivier till Shakespeareteatern National Theatre Company.

Komedi och polisroller

Annons

Under de följande åren spelade Gambon mindre roller i Shakespeareuppsättningar, innan han fick en roll på Londons West End och etablerade sig som en komediskådespelare. Parallellt hade han en filmkarriär, där han spelade sin första roll med Laurence Olivier i filmen "Othello", tillsammans med bland andra Maggie Smith. De två skulle senare spela mot varandra i Harry Potter-filmerna.

Han tilldelades en brittisk motsvarighet till Emmy för huvudrollen i serien "Den sjungande detektiven" 1986 och fick senare mycket uppmärksamhet för rollen som Kommissarie Maigret, i den brittiska serien baserad på Georges Simenons franska polisfigur. Även det var en roll han tog över efter den tio år äldre Richard Harris.

Fick ordenstitel

Eftersom Gambons far hade sett till att han fick brittiskt medborgarskap kunde han 1999 få en ordenstitel av drottning Elizabeth II.

Efter Richard Harris bortgång efter två Harry Potter-filmer 2002 fick först sir Ian McKellen frågan om att spela Hogwartsrektorn Albus Dumbledore, men han tackade nej. Frågan gick vidare till Michael Gambon, som medverkade i samtliga av de sista sex filmerna i serien.

– Jag sätter bara på mig ett skägg och spelar mig själv. Det är ingen stor bedrift. Jag spelar alltid bara en variant på min egen personlighet, egentligen är jag inte en karaktärsskådespelare överhuvudtaget, berättade han i intervjuer.

Michael Gambons familj säger i ett uttalande att han gick bort på sjukhus, efter att ha drabbats av lunginflammation. Michael Gambon blev 82 år.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons