Annons
Kultur

Henric Tiselius: Syster Sol ger Strandkompaniet energi

En Summer Reggae Bash på Strandkompaniet blir en kombination värd att minnas, menar vår recensent efter en svettig dansande kväll.
KONSERTKVÄLL • Publicerad 9 juli 2022
Detta är en recension i Ystads Allehanda. En recension är en subjektiv bedömning av en företeelse eller ett verk.
Syster Sol gav sig gärna ut bland publiken på Strandkompaniet — för gemensam fest.
Syster Sol gav sig gärna ut bland publiken på Strandkompaniet — för gemensam fest.Foto: Henric Tiselius

När Daniel Lemma med sitt så självklara, tajta band avslutar sin del av kvällen på lilla Strandkompaniet med Bob Marleys tidiga rocksteadyvisa ”Nice Time” … då kan man inte annat än att bara gunga med och känna sig lycklig i den österlenska sommarkvällen. Det gör hela Strandkompaniet. Lemmas soulfyllda röst är så stark och inlevelsen från hela bandet total. Platsen runt den lilla scenen är det enda stället att vara i detta ögonblick.

Dessförinnan har den ibland alltför bortglömda sångstjärnan Daniel Lemma framfört sin ”Mr. Hibbert”, den kongeniala hyllningen till den numera hädangångna reggaelegenden Toots, viken övergår till kvällens sentens: ”Reggae got soul”. Dessförinnan en sträcka av egna baktaktare — dragande åt lovers rock — bland annat den fina ”Voices below”. Göteborgbaserade Hot This Year Band — hip-hop och reggaegänget som backat alla från Sean Paul till Etzia, General Knas till Ken Ring— lyser av självklarhet, Gitarristen Antons falsettsång, André Roots klaviatur som lägger slingorna så lekfullt, Patrik Partillo klockar in baktakten på trummorna, medan Lars Lance-a-lot med sin ståbas excellent är hjärtat i alltihop. Gästspelar utmärkt gör Mellby reggaekapells Björn Almgren på sax i detta superproffsgäng.

Annons

Helkvällen började annars redan på eftermiddagen utanför Strandkompaniets staket, där Österlen Dub Factory ställt upp stora högtalare på sin gamla vackra PV kombi och ur sitt Sound System lät den tyngsta dubreggaen så underbart få strömma över våra nejder. Medan 8-mannabandet Jahjamän inledde på scenen med sina struttiga tongångar.

Men proffs är som sagt proffs och som kvällens clou avslutar Syster Sol, som öser energi över oss. Med sin ”Fullt fokus”, hon har hela tiden också fullt fokus att ge oss en svettig danskväll. Det gör hon med råge och sin ösiga blandning av dancehall, roots reggae och hiphop-gnistrande. Hon tycker att Strandkompaniet är så cool och avslappnat — där generationer så självklart blandas, locals och sommargäster i en härlig gemenskap — så att ”hon för första gången någonsin” bestämmer sig för att dricka en bärs på scen. Sant eller inte, fokuset består. De tuffa, feministiska refrängerna ryker medan vi dansar vidare. När kvällen väl är över stapplar vi uppfyllda hemåt. Reggaemusiken och Strandkompaniet i skön förening är gemenskap som bäst.

Konsertrecension

Summer Reggae Bash med Syster sol & Daniel Lemma

Var: Strandkompaniet, Löderups strandbad.

När: 8 juli.

Med: Syster Sol, Daniel Lemma, båda kompade av Hot This Year Band, Björn Almgren, Jahjamän, Österlen Dub Factory.

”När kvällen väl är över stapplar vi uppfyllda hemåt.”
Summer Reggae Bash med Daniel Lemma, Syster Sol och Hot This Year Band gjorde vår recensent mycket glad.
Henric TiseliusSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons