Annons
Kultur

Hon får Widerberg-stipendiet

”Clara Sola”-regissören, manusförfattaren och producenten Nathalie Álvarez Mesén tilldelas Bo Widerberg-stipendiet 2022.
Film • Publicerad 11 juli 2022
Nathalie Álvarez Mesén är årets Bo Widerberg-stipendiat. Arkivbild.
Nathalie Álvarez Mesén är årets Bo Widerberg-stipendiat. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

Tidigare pristagare inkluderar bland andra Amy Deasismont (2021), Gabriela Pichler (2010) och Babak Najafi (2004).

— Det känns så himla fint! Är så klart jätteglad, speciellt med tanke på de grymma filmskapare som fått stipendiet före mig, säger Álvarez Mesén till TT.

Annons

”Clara Sola” handlar om 40-åriga Clara som bor en liten by i Costa Rica och har en speciell kontakt med Gud. Hon har en mamma som vill hålla tillbaka hennes sexuella utveckling men efter att en främmande man dyker upp i byn genomgår Clara 40 ett andligt och sexuellt uppvaknande.

"Är en bekräftelse"

Filmen belönades också på årets Guldbaggegala, där filmen vann pris för bästa film, bästa regi, bästa manus, bästa foto och bästa ljuddesign. Den var också Costa Ricas Oscarsbidrag.

Nathalie Álvarez Mesén säger att Bo Widerberg-stipendiet blir en uppmuntran att fortsätta att skriva och gräva i ämnen som känns viktiga för henne.

– Det är en bekräftelse på att berättelserna som kommer utifrån det känns betydelsefulla för någon annan. Jag hoppas det får fler människor att se ”Clara Sola”.

Álvarez Mesén har den senaste tiden varit uppe i en USA-lansering och återvänder till Sverige den 16 juli för att ta emot stipendiet som utöver äran består av 40 000 kronor.

"Människors rätt till sexualitet"

Så här lyder juryns motivering:

”Liksom i Bo Widerbergs filmer, finns en stark närvaro i årets stipendiats första långfilm 'Clara Sola'. Vardagens små sysslor blir sensuella och för åskådaren in i en värld där vi vill uppehålla oss, om än ett fattigt kvarter i Malmö, på flykt på danska landsbygden eller i en drypande regnskog i Costa Rica. I en historia präglad av magisk realism skildras människors rätt till sexualitet, samt vårt förhållande till naturen, av Nathalie Álvarez Mesén med en samtidigt både varsam och uppfordrande blick.”

TT: Hur firar du?

— Jag firar med att åka till Båstad och träffa dem som bestämde att jag skulle få stipendiet, vilket känns superfint. Sedan åker jag hem, dricker te och fortsätter att skriva.

Fotnot: Nathalie Álvarez Mesén mottar Bo Widerberg-stipendiet i Båstad och samtalar med besökarna på Scalabiografen den 16 juli.

Fakta: Nathalie Álvarez Mesén

Född: 1988-

Yrke: Manusförfattare, producent och regissör.

Bakgrund: Inledde sin karriär inom fysisk teater innan hon tog sin kandidatexamen i mimskådespeleri.

Master of Fine Arts i regi och manus från Columbia University i New York.

Tidigare Bo Widerberg-stipendiater:

Amy Deasismont (2021), Peter Grönlund (2019), Fanni Metelius (2018), Ita Zbroniec-Zajt (2016), Sanna Lenken (2015), Sara Broos (2014), Yohanna Troell (2013), Axel Petersén (2012), Erik Bäfving (2011), Gabriela Pichler

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons