GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

I väntan på döden – med tacksamhet och försoning

”En liten bok om konsten att dö” är just det, en liten bok som består av anteckningar från livets slutskede. Och den som berättar är barnboksförfattaren Ulf Nilsson, vars sista tankar och känslor samlades av hans hustru Lotta Olsson ihop till begravningen. Nu, ungefär ett år senare, ges den ut i bokform. Kulturskribenten Kjell Andersson har läst.
Bokrecension • Publicerad tisdag 06:00
Detta är en recension i Ystads Allehanda. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Ulf Nilsson (1948−2021) var en omtyckt och prisad barnboksförfattare, utgiven och översatt runt om i världen. Belönades bland annat med Augustpriset och Astrid Lindgren-priset.
Ulf Nilsson (1948−2021) var en omtyckt och prisad barnboksförfattare, utgiven och översatt runt om i världen. Belönades bland annat med Augustpriset och Astrid Lindgren-priset.Foto: Björn Larsson Ask
Prosa

Ulf Nilsson

"En liten bok om konsten att dö”

(Albert Bonniers förlag)

När författaren Ulf Nilsson fick veta att han hade obotlig cancer och bara några månader kvar att leva började han skriva korta texter från sina sista dagar.

Den världskände och älskade barnboksförfattaren Ulf Nilsson tänkte att textsamlingen kanske skulle bli en bok om konsten att dö på ett bra sätt, en liten “Ars moriendi”, som på medeltiden.

Först känner han sig lättad av diagnosen. Tiden före har varit så full av onda aningar, ovisshet, oro. Nu slipper han oroa sig för “ALS, parkinson, alzheimer”.

”Läsaren möter ofta tacksamhet och glädje, och humor saknas inte.”
Kjell Andersson

Hans hustru Lotta Olsson samlar de anteckningar han gör. Ett år senare kommer denna lilla bok ut, vackert formgiven av Nina Ulmaja. Vänstersidorna är blanka. Mitt på högersidorna finns en kort text och sist kommer några tomma sidor. Läsaren möter ofta tacksamhet och glädje, och humor saknas inte. Det påminner mig om min fars död, också vid 73 års ålder. Jag hoppas att detsamma kommer att gälla mig.

Teman som är viktiga i författarskapet går igen här, som döden eller att hjälpa varandra. Och snällhet, denna ringaktade egenskap:

“Bra att få tidigt besked. Man kan vara snäll sista tiden. Man får uppleva andras snällhet. Alla är så snälla!”

I den av sina många böcker som Ulf Nilsson satte främst, “Ost till alla möss”, säger berättaren, en mycket liten mus: “Man vet aldrig hur bra det kan bli när man varit snäll.”

Sakligt kommenterar Ulf Nilsson sin nya krympande värld; sjukdomens ständiga närvaro, den obegripliga döden, relationerna till människor omkring. Han vill inte ha så många besök att han inte hinner förbereda sig för döden. Dit hör “stilla stunder” med hustrun. Författaren är tacksam för sitt liv och försonad med “allt i livet”.

“När man förstår och försonats med allt i livet, då har man levt färdigt. Och kan dö.”

Tänk att ha det så.

Ulf Nilssons ”En liten bok om konsten att dö” ges nu ut knappt ett år efter hans begravning.
Ulf Nilssons ”En liten bok om konsten att dö” ges nu ut knappt ett år efter hans begravning.Foto: Albert Bonniers förlag
Den älskade barnboksförfattaren Ulf Nilssons texter från sin sista tid i livet har samlats i en liten bok om konsten att dö.
Den älskade barnboksförfattaren Ulf Nilssons texter från sin sista tid i livet har samlats i en liten bok om konsten att dö.Foto: Stefan Tell
Kjell AnderssonSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.