Annons
Kultur

Ilska i Turkiet efter stoppad serie om Atatürk

Tv • Publicerad 4 augusti 2023
Mustafa Kemal Atatürk ses som det moderna Turkiets grundare. Nu har en tv-serie om hans liv stoppats för visning i Disney+. Arkivbild.
Mustafa Kemal Atatürk ses som det moderna Turkiets grundare. Nu har en tv-serie om hans liv stoppats för visning i Disney+. Arkivbild.Foto: AP/TT

Disneys beslut att stoppa lanseringen av tv-serien "Atatürk" väcker upprörda känslor i Turkiet, rapporterar "Kulturnyheterna" i SVT.

Enligt Politico anklagas den amerikanska film- och tv-jätten för att böja sig för protester från armeniska lobbygrupper.

Annons

Disneys beslut kallas bland annat "skamligt av Omer Celik, talesperson för regeringspartiet AKP.

Beskedet om att Disney bestämt sig för att inte premiärsända tv-serien om det moderna Turkiets grundare Mustafa Kemal Atatürk, som planerat den 29 oktober, kom i onsdags. Turkiska och armeniska medier hävdar att beslutet fattats efter protester från Armenian National Committee of America.

Atatürk var Turkiets förste president och har stor symbolisk betydelse i landet. Det är straffbart att förolämpa eller skymfa honom. Den armeniska organisationen hävdar att tv-serien glorifierar "en turkisk diktator och folkmördare" som kan kopplas till folkmordet på armenier, assyrier, syrianer, kaldéer och greker under första världskriget.

Serien skulle ha sänts av Disney+ i anslutning till Turkiets 100-årsjubileum som sekulär republik.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons