Annons
Kultur

Jeff Daniels: Jag är trött på att vara berömd

Han fick sitt stora genombrott 1994 – men vid det här laget har Jeff Daniels tröttnat på att bli igenkänd på gatan. Den amerikanske skådespelaren har använt den känslan i gestaltningen av polischefen Del Harris i nya tv-serien "American rust".
Tv • Publicerad 8 september 2021
Jeff Daniels fick sitt genombrott i "Dum och dummare". Nu syns han i tv-serien "American rust" som har premiär den 13 september. Arkivbild.
Jeff Daniels fick sitt genombrott i "Dum och dummare". Nu syns han i tv-serien "American rust" som har premiär den 13 september. Arkivbild.Foto: Charles Sykes/AP/TT
Jeff Daniels fick en Emmy för sin roll i "Godless" på Emmygalan 2018. Arkivbild.
Jeff Daniels fick en Emmy för sin roll i "Godless" på Emmygalan 2018. Arkivbild.Foto: Willy Sanjuan/AP/TT
Jeff Daniels i rollen som Del Harris i "American rust". Pressbild.
Jeff Daniels i rollen som Del Harris i "American rust". Pressbild.Foto: Dennis Mong

Det är till stor del rollen i ”Dum och dummare” som har gett Jeff Daniels en så varierad och spännande karriär i film- och tv-branschen. Samspelet mellan honom och Jim Carrey har vid det här laget blivit en modern humorklassiker.

– Jag ville jobba med det komiska geni som Jim Carrey är, berättar Daniels via Zoom från arbetsrummet i lägenheten i New York.

Annons

– Jag kände att om jag kunde vara rolig och samtidigt hålla min sida av vita duken, då kunde jag visa min bredd. Det lyckades och det öppnade en mängd dörrar.

"Var aldrig Bogart"

Han hade redan före ”Dum och dummare” gjort uppmärksammade roller i bland annat "I vildaste laget" och i Woody Allens "Kairos röda ros" och "Radio days". Men han menar att det var kombinationen av ”Dum och dummare” och det amerikanska inbördeskriget-dramat ”Gettysburg” som verkligen satte honom på den filmiska kartan.

– Jag har aldrig varit den sortens skådespelare som alltid är sig själv. När Humphrey Bogart och Clark Gable och Cary Grant var stora, då gick publiken på bio för att se Bogart och Gable och Grant. Mina inspirationskällor har i stället varit Peter Sellers och Al Pacino, killar som alltid ändrade sig beroende på rollen. Man startar på nytt varje gång.

Nu är Jeff Daniels aktuell i tv-serien ”American rust”, baserad på Philipp Meyers hyllade debutroman om människorna i en liten ort nära Pittsburgh, ett samhälle där ekonomin bara går utför och där alla försöker överleva. Romanen publicerades 2009, och situationen i områden som denna har inte direkt blivit bättre under de år som gått.

– Nej, det har inte förändrats. De stora företagen har lagt ner, människorna är fast, de kan inte komma därifrån. Så allt det Meyer berättade om är fortfarande relevant. Pittsburgh har förändrats under de år som gått, men inte de små samhällena utanför.

Misstänks för mord

Daniels spelar polischefen Del Harris, som får problem när sonen till den kvinna han älskar blir misstänkt för mord. Skådespelaren menar att det finns likheter mellan honom själv och Harris.

– Han vill vara för sig själv, det är därför han bor isolerat. Jag känner detsamma, jag är trött på att vara berömd och bli igenkänd ute på gatan. När jag ska göra en roll tar jag tag i likheterna mellan mig själv och karaktären och använder det – och till sist blir det så att jag känner att vi har mycket mer gemensamt.

Härom året kunde vi se honom som skurken i den utmärkta västern-tv-serien "Godless". Han gör gärna tv-serier, och säger att alla strömningskanaler har inneburit så mycket positivt för honom och hans kolleger.

– Det finns oerhört många bra manus i tv-världen nu, och man behöver bra skådespelare för att göra dem rättvisa, inte minst skådespelare som har en stor räckvidd.

Fakta: Jeff Daniels

Ålder: 66 år.

Familj: Hustrun Kathleen Rosemary Treado, tre barn.

Bor: I New York.

Yrke: Skådespelare.

Tidigare filmer och tv-serier: Bland annat "Ömhetsbevis", "I vildaste laget", "Dum och dummare", "Kairos röda ros", "Timmarna", "The squid and the whale", "The Martian", "The Comey rule".

Aktuell i: "American rust" som strömmas på Paramount Plus från den 13 september.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons