Annons
Kultur

Jo Thomas skriver lika lättsmält som en skumtomte

Jo Thomas skriver om familjehemligheter och romantik, spetsat med läckande takrännor och calvados. Recensenten Torun Börtz läser något lättsmält efter julmaten.
Litteratur • Publicerad 10 december 2022
Detta är en recension i Ystads Allehanda. En recension är en subjektiv bedömning av en företeelse eller ett verk.
Feelgood

Julhälsningar från ett slott i Normandie

Författare: Jo Thomas

Översättning: Mary Stanley

Förlag: Polaris

Jo Thomas är författaren bakom den populära feelgoodserien ”Hälsningar från...”, som nu får sin första julbok ”Julhälsningar från ett slott i Normandie”.
Jo Thomas är författaren bakom den populära feelgoodserien ”Hälsningar från...”, som nu får sin första julbok ”Julhälsningar från ett slott i Normandie”.Foto: John Evans

Lika bra att säga det med en gång: den som vill bli överraskad bör välja en annan bok. Har man läst baksidestexten till Jo Thomas nya roman vet man precis vad man har att vänta sig. Tre engelska systrar får ett oväntat arv i form av ett nedgånget slott som görs om till bed & breakfast. Här finns självfallet också en stilig, men kylig granne. Vägen mot det oundvikligt lyckliga slutet kantas av lagom svåra hinder i form av en strulande varmvattenberedare, en till en början oförklarlig ovilja från byborna och ett visst mått av svartsjuka från en avundsjuk exfru.

Om man däremot inte har något emot känslan av att titta på en film som man redan tror sig ha sett fungerar ”Julhälsningar från ett slott i Normandie” utmärkt när man mätt och dåsig slänger sig på soffan efter julmaten. Här finns inget tuggmotstånd, berättelsen är lika lättsmält som en skumtomte och omger sig med en mättad doft av frostnupna äpplen. Och ett gott slut i bokform kan vara ett nog så behagligt sätt att avsluta året på.

Julhälsningar från ett slott i NormandieJo Thomas
Julhälsningar från ett slott i NormandieJo Thomas
Torun BörtzSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons