Annons
Kultur

John Grisham är en mästerlig berättare som skapar ångestsvettig spänning

John Grisham fortsätter att blotta korruption och rasism i USA:s rättssystem. ”Väktarna” är högspänning kring försöken att fria oskyldigt dömda.
Bokrecension • Publicerad 27 november 2021
Detta är en recension i Ystads Allehanda. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
John Grisham
John GrishamFoto: Michael Lionstar
Spänningsroman

Väktarna

Författare: John Grisham

Förlag: Albert Bonniers förlag

Cullen Post är jurist men efter ett sammanbrott blir han präst, jobbar för en ideell byrå och försöker riva upp felaktigt fällande domar. Det är ett stenhårt jobb där han kör långa vägar för att hitta gamla vittnen och få dem att erkänna att de ljugit.

”Som vanligt har John Grisham inspirerats av verkligheten, av en präst som arbetat i fyrtio år och som fått 63 oskyldiga fria.”

Cullen Post besöker dödsdömda, jagar rättvisa och på vägen lär man känna ritualer inför dödsstraffet, fängelser, rättssalar och placerade bevis hos korrupta vittnen och åklagare. Man lär sig vad ”affidivit” står för och anar makten hos knarkkarteller. Och för att fria Quincy Miller med 23 år i dödscellen, måste Post helt sonika stjäla ett pubeshår som åklagarsidan vägrat DNA-testa...

Annons

Som vanligt har John Grisham inspirerats av verkligheten, av en präst som arbetat i fyrtio år och som fått 63 oskyldiga fria. Grisham gör fenomenet rättvisa: han är en mästerlig berättare och närheten till dödsstraffet ger en extra ångestsvettig spänning.

Inger MelinSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons