Annons
Kultur

Junibacken tar emot besökare igen

Med digitalt bokningssystem, färre besökare och noggrann städning öppnar Junibacken i Stockholm efter en historiskt lång stängning.
Kultur • Publicerad 13 juli 2020
Verksamhetschef Sanna Pedersen ser Vilde Palmqvist lyfta Lilla Gubben.
Verksamhetschef Sanna Pedersen ser Vilde Palmqvist lyfta Lilla Gubben.Foto: Magnus Andersson/TT
"Vi kommer att göra allt vi kan för att ta oss igenom den här krisen", säger vd Kajsa Medin Hansen.
"Vi kommer att göra allt vi kan för att ta oss igenom den här krisen", säger vd Kajsa Medin Hansen.Foto: Magnus Andersson/TT
Genom en väggspegel går det att fotografera sig själv som passagerare på Pippis flygplan.
Genom en väggspegel går det att fotografera sig själv som passagerare på Pippis flygplan.Foto: Magnus Andersson/TT

Hur hårt besökstrycket blir återstår att se. När Junibacken stängde 22 mars hade besökarna i princip slutat att komma. Sommartid brukar de utländska turisterna stå för cirka hälften av biljettintäkterna och så blir det inte nu. Men Erika Kobayashi och dottern Emma väntar utanför entrén. De har kommit i god tid och är inte rädda.

– Men om det blir för trångt går vi hem igen, säger Erika Kobayashi.

Annons

Trångt ska det dock inte bli, enligt Kajsa Medin Hansen. Junibacken kommer inledningsvis att släppa in max 50 personer i halvtimmen, vilket betyder 550 besökare om dagen i stället för 1 600 en normal dag i juli.

Hyllar Pippi

Junibacken öppnar, till en början tre dagar i veckan, med avståndsmarkeringar, handsprit och en nygjord hyllningsutställning till Pippi 75 år. Besökarna kan gå in i olika scenerier hämtade från böcker och film, exempelvis Prussiluskans kafferep och flygmaskinen från "Pippi på rymmen".

Maskeradkläder för huvud och ansikte är bortplockad.

– Vi kommer dagligen att gå igenom och utvärdera för att se hur det fungerar och reglera efter det. Vi har gjort ordentliga riksanalyser av nästan varenda kvadratmeter, säger Kajsa Medin Hansen.

Högst 50 personer åt gången ska få se den återkommande teaterföreställningen som räknas som allmän sammankomst. Det gör däremot inte den övriga verksamheten.

Vimmerby stängde

Temaparken Astrid Lindgrens värld i Vimmerby bestämde sig tidigare i sommar för att stänga helt sedan man inte tilläts ha flera parallella teaterföreställningar trots avstånd mellan de olika scenerna. Konsekvenserna blir 120 miljoner kronor i förlust och varsel av merparten av de anställda.

Även Junibacken har varslat närmare 50 personer, vilket är större delen av den fasta personalstyrkan, berättar Kajsa Medin Hansen, som dock inte kan säga något om hur många som i slutändan också blir uppsagda.

– Vi är mitt uppe i förhandlingar nu.

Samtidigt har man tagit del av olika statliga insatser och fått 6,1 miljoner kronor i krisstöd från Kulturrådet.

– Det kommer inte att rädda oss, eftersom vi inte kunde söka för alla delar av verksamheten, men alla pengar är välkomna.

Annons

TT: Kan det här mindre formatet rädda er?

– Det är betydligt bättre för oss att ha öppet än stängt. Vi kommer att göra allt vi kan för att ta oss igenom den här krisen.

Fakta: Junibacken

Junibacken är ett upplevelsehus på Djurgården i Stockholm som invigdes 1996. Området har fått sitt namn efter gården där Astrid Lindgrens barnboksfigur Madicken bodde.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons