Annons

Kalla fall i dubbel bemärkelse

Paret Olofsson från Kiruna kan sitt Nordkalotten och har skapat en livfull utredningsgrupp. Bella Stenberg tycker att de lyckats bättre med miljöerna och människorna än med själva mordet.
Recension • Publicerad 25 november 2023
Detta är en recension i Ystads Allehanda. En recension är en subjektiv bedömning av en företeelse eller ett verk.
Deckare

Fjällsjön

Författare: Anna-Karin och Björn Olofsson

Förlag: Bazar

Anna-Karin och Björn Olofsson inleder nya serien ”Kalla fall Nordkalotten” med ”Fjällsjön”.
Anna-Karin och Björn Olofsson inleder nya serien ”Kalla fall Nordkalotten” med ”Fjällsjön”.Foto: Hans-Olof Utsi

Paret Olofsson från Kiruna utgår från hemmaplan i nya serien ”Kalla fall Nordkalotten”. Debutens vidsträckta område inkluderar Kiruna, Kemijärvi och vägarna däremellan.

Utredningsgruppen möts första gången vid stranden av Torneträsk, där en illa omtyckt finländsk man försvann för 20 år sedan. De består av ledaren och kriminalkommissarien Britta Lindén från Kiruna, hennes impulsiva dotter Nikki som återvänt från Stockholm, den stele finske digitaltrollkarlen Jay och den sävlige norske kriminalteknikern och rättsläkaren Odd. Brittas samiske make, Nikkis pappa, försvann när hon var barn, och de har en ansträngd relation. Jay bär ett tungt bagage och Odds familjesituation är tydligt på väg utför.

Annons

Bortsett från det orimliga i anställningsförfarandet är miljöerna och personlighetskrockarna levande och välkonstruerade, mer så än själva spänningsintrigen. Men den byts ju ut till nästa del.

”Fjällsjön” av Anna-Karin och Björn Olofsson
”Fjällsjön” av Anna-Karin och Björn Olofsson
Bella StenbergSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons