Annons
Kultur

Känsligt och inkännande porträtt

Den välkände Hässleholmsprofilen Jörgen Johansson, fotograf och musiker, gick bort för drygt ett år sedan, endast 50 år gammal. Kulturjournalisten Per Hägred läser vännen och Kristianstadsbladets journalist Anders Mårtenssons ”När åker vi?”, en personligt berättad biografi som kommer nära.
Bokrecension • Publicerad 5 januari 2021
Detta är en recension i Ystads Allehanda. En recension är en subjektiv bedömning av en företeelse eller ett verk.
Fotografen Jörgen Johansson under förberedelserna med sin utställning ”Med fötterna på jorden”, som visades 2017 på Hovdala slott.
Fotografen Jörgen Johansson under förberedelserna med sin utställning ”Med fötterna på jorden”, som visades 2017 på Hovdala slott.Foto: Lasse Ottosson

Jörgen Johansson var en prisbelönt pressfotograf och skånsk rockmusiker med ett brett kontaktnät. I slutet av 2019 gick han bort, blott 50 år gammal efter att ha krigat mot en cancersjukdom in i det sista.

”När åker vi? Ögonblick av Jörgen Johansson” är vännen och kollegan Anders Mårtenssons högst personliga levnadsteckning.

Annons

Som Kvällspostens utsände träffade jag Jörgen i många olika sammanhang, bland annat under Melodifestivaler. Han var en varm och lättsam kille med ett enastående bildsinne. Det var liksom ingen slump att han kammade hem det prestigefyllda priset för Årets bild vid två tillfällen.

Men jag intervjuade även honom i rollen som rockare. Bland annat i telefon från New Jersey där han delat scen med idolen Bruce Springsteen. Han medverkade även i en av bossens musikvideor. Jo, det är sant. Ett uppdrag som få andra svenskar haft.

Jörgen var unik på sina områden.

Väl värd en minnesbok.

”Jörgen skulle med rätta kunnat vara kaxig med tanke på det han uppnått. Men han var ödmjuk inför det han åstadkommit.”

Han skulle med rätta kunnat vara kaxig med tanke på det han uppnått. Men han var ödmjuk inför det han åstadkommit. Något som framgår i Malmöfotografen Lars Brundins film "Från Finja till världen". Den handlade om bandet Dimestore Junkies kamp att få spela in en skiva och om drömmen att få spela i USA.

Anders Mårtensson och Jörgen Johansson var vänner och gjorde flera resor tillsammans, bland annat till Springsteenland. Bland annat blev det Local Heroes-böckerna, där de kartlade musikscenen där Bruce Springsteen och hans gelikar verkade.

Anders Mårtensson, nöjesredaktör på Kristianstadsbladet, var nära vän med Jörgen Johansson och tillsammans gjorde de bland annat böcker om Springsteen-land ihop. Under senhösten kom hans minnesbok över vännen.
Anders Mårtensson, nöjesredaktör på Kristianstadsbladet, var nära vän med Jörgen Johansson och tillsammans gjorde de bland annat böcker om Springsteen-land ihop. Under senhösten kom hans minnesbok över vännen.Foto: Tommy Svensson, Tommy Svensson

”När åker vi?” frossar i musikminnen och bilder från hela karriären. Där finns listor med låtar. Små artistbiografier. Och bilder med Jörgens möten med diverse mer eller mindre berömda musiker och tillsammans med Bruce såklart. Vännerna Lars Brundins och Gugge Zelanders bilder tagna under karriären sticker ut. Det gör även Jörgens egna bilder på artister han mött.

Anders Mårtenssons text är personlig, ibland kanske lite väl intern. Han har skrivit med gråten i halsen, känsligt, inkännande. Ett roligt grepp är valet att mer eller mindre fritt ur hjärtat återge olika samtal mellan dem båda.

”Han har skrivit med gråten i halsen, känsligt, inkännande.”
Per Hägred
”När åker vi? Ögonblick av Jörgen Johansson”.
”När åker vi? Ögonblick av Jörgen Johansson”.Foto: Bokpro förlag
Bokrecension

Biografi

Anders Mårtensson

”När åker vi? Ögonblick av Jörgen Johansson”

(Bokpro)

Per HägredSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons