Annons
Kultur

Kate Winslet hemsöks av senaste tv-rollen

Av alla de roller Kate Winslet har gjort, finns det ingen som påverkat henne psykiskt så mycket som Mare Sheehan.
Även flera månader efter det att inspelningen av ”Mare of Easttown” avslutades känner Winslet att den plågade småstadspolisen Mare fortfarande närmast hemsöker henne.
Tv • Publicerad 15 april 2021
Kate Winslet i "Mare of Easttown". Rollen som Mare Sheehan följer den brittiska skådespelaren även efter inspelningen. Pressbild.
Kate Winslet i "Mare of Easttown". Rollen som Mare Sheehan följer den brittiska skådespelaren även efter inspelningen. Pressbild.Foto: HBO
Kate Winslet är just nu mest intresserad av oglamorösa filmroller, säger hon. Arkivbild.
Kate Winslet är just nu mest intresserad av oglamorösa filmroller, säger hon. Arkivbild.Foto: Evan Agostini/AP

– Samtidigt är jag inte säker på att jag vill bli av med henne, trots att hon gör mig galen, säger Winslet till TT.

Mare Sheehan är polis i den amerikanska småstaden Easttown och försöker utreda såväl ett mord som en ung flickas försvinnande, samtidigt som hennes eget privatliv håller på att gå sönder.

Annons

– Hon är definitionen av en kvinna som försöker göra allting samtidigt. Hon vill inte se möjligheten att hon kan misslyckas. Hon har en moral och en etik som sätter familjen främst. Hon har skuldkänslor som hon försöker trycka bort, eftersom hon annars skulle riskera att bryta ihop, säger Kate Winslet.

– Och hon bryr sig inte om hur hon ser ut. Hon färgar inte håret, hon ser sig aldrig i spegeln, eftersom hon inte har tid med det.

Haft tur

Winslet konstaterar att hon har tur, eftersom hon hela tiden får manus som hon tycker är intressanta. Men det har inte alltid varit så.

– Jag är nu drygt 40 år gammal och jag är intresserad av oglamorösa roller. Jag har inte det minsta intresse av att spela perfekta personer. Jag vill spela riktiga människor med riktiga känslor. Inför inspelningen av ”Mare of Easttown” jobbade jag med en sorgterapeut och talade med personer i min släkt som hade erfarenhet av mentalsjukdom.

Hon säger att det är viktigt för henne att gå djupt in i rollfiguren, att "äga" den och aldrig släppa greppet.

– Och så måste det vara varje dag. Du måste göra ditt jobb. Även om det har varit tufft hemma på morgonen, om ditt barn har varit uppe med feber, så när du kommer till inspelningen kör du.

Tog med rocken

När inspelningen var avslutad tog Winslet med sig Mares gamla rock och har den nu hängande i sin hall.

– Kanske kan jag delvis bli kvitt henne när serien visas och mina vänner ringer och talar om den. När vi kan dela erfarenheten.

Under de senaste åren har Kate Winslet medverkat mest i mörka berättelser.

– Jag vet, det ser ut som om jag dras till dem, men jag älskar att göra komedier. Och det är alltid jag som skrattar mest och mest högljutt på en inspelning.

Fakta: Kate Winslet

Ålder: 45.

Familj: Maken Edward Abel Smith, tre barn.

Yrke: Skådespelare.

Tidigare roller: Bland annat "Förnuft och känsla", "Titanic", "Eternal sunshine of the spotless mind", "Little children", "Holiday", "The reader", "Revolutionary Road", "The dress maker", "Ammonite".

Aktuell: I "Mare of Easttown" på HBO Nordic.

Kommande: "Avatar 2", "Fake!".

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons