Annons
Kultur

Kiviksskådis gör succé – i Brasilien

Klasskillnader, kärlek och kungligheter engagerar vid skärmar världen över. När Nikita Uggla från Kivik tackade ja till rollen i Young Royals förstod hon att det var stort – men inte så stort.
– Det är skönt och uppfriskande att få se en serie med så många etniciteter, säger Nikita Uggla.
Kivik • Publicerad 25 juli 2021
Nikita Uggla spelar adelstjejen Felice i Netflix storsuccé Young Royals.
Nikita Uggla spelar adelstjejen Felice i Netflix storsuccé Young Royals.Foto: Torun Börtz

Sedan Young Royals premiär den 1 juli, har Netflix-serien slagit stort på flera platser i världen. Ungdomsserien följer den svenska prinsen Wilhelm som börjar på internatskolan Hillerska, där 20-åriga Nikita Uggla från Kivik spelar en av de bärande karaktärerna.

– Det är en skola med ungdomar som har för mycket pengar, men i grund och botten handlar serien om klassiska tonårsproblem. Om att hitta sig själv och sin sexualitet, kärlek och vänskap. Plockar man bort pengarna är det bara vanliga tonåringar som försöker klara sig i vuxenvärlden, säger hon.

Annons

Den senaste tiden har flera ungdomsserier gjort succé, bland annat Amy Deasismonts Thunder in my heart och SVT:s Eagles och Sjukt. Nikita Uggla tror att receptet på framgång är autenciteten. I Young Royals förde de unga skådespelarna dialog med produktionen och repliker som inte kändes trovärdiga kunde bollas och ändras.

Kiviks-tjejen har tidigare spelat på Scen Österlen. Här som Shrek.
Kiviks-tjejen har tidigare spelat på Scen Österlen. Här som Shrek.Foto: Torun Börtz

Att serien tar ett kliv från flera trötta stereotyper bidrar också till äktheten. Det är Nikita Ugglas karaktär ett exempel på. Adelstjejen Felice är populärast i skolan – men också medveten och genuin. Hon blir vän Sara, en av skolans stipendiater som har asperger och adhd. Nikita Uggla tycker att det är sunt att visa en hälsosam vänskapsrelation mellan tjejer.

– Det är skönt att hon inte blev den där stereotypa mean girlen, och att relationen till Sara faktiskt blir så genuin som den blir. De bryr sig om varandra, och hon vill verkligen förstå Sara. Felice har väldigt mycket förståelse inom sig.

”Jag är inte van vid att se mig representerad på scen eller i film.”
Nikita Uggla

Även Felices yttre skiljer sig från den ofta reproducerade stereotypen av skolans populäraste tjej, menar Nikita Uggla.

– Det är jättebra att de har skrivit henne på det sättet, att de tog in någon som är mörk, inte pinnsmal och med finnar i hela ansiktet.

Och tanken på representation, både i form av uttryck och hudfärg, lyser igenom. Greppet för tanken till kostymdramat Familjen Bridgerton, som släpptes på Netflix i vintras. Precis som då, verkar Young Royals-produktionen ha gjort ett medvetet val att casta mångsidigt – trots att det kanske inte ger en korrekt bild av adeln.

– Det är så skönt. Hade jag haft en sån här serie att titta på som ung hade jag nog känt mig mycket mer okej med vem jag är. Jag är adopterad, en blandning av två länder. Jag växte upp i en vit familj med vita runt omkring mig. Jag är inte van vid att se mig representerad på scen eller i film. Det är skönt och uppfriskande att få se en serie med så många etniciteter. Alla kan känna igen sig i någon. Det känns tryggt, säger Nikita Uggla.

Bland skådespelarna i Young Royals syns bland andra Pernilla August, Edvin Ryding och Omar Rudberg.
Bland skådespelarna i Young Royals syns bland andra Pernilla August, Edvin Ryding och Omar Rudberg.Foto: Johan Paulin

På många sätt är hon olik sin karaktär. Nikita Uggla berättar att hon kommer från en vanlig arbetarfamilj. Hon tycker att serien lyfter frågan om klass på ett bra sätt, något hon själv pratade mycket om under gymnasietiden.

– Det jag tycker är fint med Felice är att hon kommer från en privilegierad familj, men under seriens gång inser hon att det materiella inte gör henne lycklig. Det är klart att pengar är en fördel och underlättar, men det är inte det som gör dig till en människa. Det är viktigt att ta upp klasskillnader, det är viktigt att visa att det finns, att det är en grej. Det startar en diskussion, säger hon.

”Jag har hittat en grupp som är mer som jag. Det är så fint.”
Brasilianska fanet Anna Fonesca, 16 år

Succén utomlands

Även utanför Sverige har Young Royals slagit stort. På sociala medier haglar hejarop och fanart. Nikita Uggla tar en stund varje kväll att läsa igenom det folk skriver till henne.

Annons

– Jag tror bara att serien representerar så många oavsett ålder, etnicitet och sexuell läggning. Det finns något för alla att relatera till. Serien är så accepterande, folk känner sig förstådda, hörda och sedda. Jag kan hoppas att det är det som gör det.

Anna Fonseca är 16 år och bor i São Paulo, Brasilien. Hon driver ett fankonto för Young Royals på Instagram, och instämmer i Nikita Ugglas bild – framförallt för hur serien porträtterar kärleksrelationen mellan två killar.

– Jag tror att det blev så stort här för att vi växte upp i ett homofobiskt samhälle. När vi såg serien fick vi se ett gaypar som en naturlig sak, med sina upp- och nedgångar, och kunde se oss själva i det, säger hon.

16-åriga Anna Fonseca bor i São Paulo, Brasilien, och driver ett fankonto på instagram.
16-åriga Anna Fonseca bor i São Paulo, Brasilien, och driver ett fankonto på instagram.Foto: Privat

Hon är själv en del av hbtqia+-världen och berättar att det är först nu som de börjat se sig själva representerade i brasiliansk kultur, men att hbtqia+-personer ofta porträtteras som stereotyper.

Med kontot kom en oväntad bonus. Hon har fått flera nya vänner, och de flesta är hbtqia+ och de kommer från hela världen.

– Jag tänkte bara lägga upp lite bilder, men folk började följa och skriva till mig. Jag hade inte väntat mig att de skulle prata med mig, men jag har hittat en grupp som är mer som jag. Det är så fint, säger Anna Fonseca.

Framtidsplanerna

Vad framtiden har att bjuda Nikita Uggla återstår att se. Just nu bor hon i Stockholm och planerar att satsa på skådespeleriet. Så småningom vill hon börja plugga, gärna någon inom vård och hälsa, men än har hon ingen stress.

– Jag tänker ta min lilla tid med det beslutet och inte stressa. Det har jag lärt mig av Felice, jag ska inte stressa och jag ska ta hand om mig själv.

Nu bor Nikita Uggla i Stockholm, men hon vill ändå gärna återvända till Skåne så småningom.
Nu bor Nikita Uggla i Stockholm, men hon vill ändå gärna återvända till Skåne så småningom.Foto: Torun Börtz

Än så länge vet ingen om Young Royals har förnyats för en andra säsong, men fansen – och skådespelarna – håller tummarna. Hon och de andra håller fortfarande kontakten. När serien hade premiär möttes de i en virtuell skål med produktionen, innan några från casten träffades och firade.

– Vi har en fin relation. Det är människor jag uppskattar enormt och bryr mig om. Mig blir de inte av med på länge, säger hon.

Tips

Nikita Uggla tipsar

Bästa serie-tipsen

• Brooklyn Nine-Nine

• Den amerikanska The Office

Bästa Österlen-tipsen

• Stenshuvud – fin strand man kan ha en heldag på

• Svabesholms Kungsgård – fint kafé, god mat och fin gård med en massa små butiker

Märta TunbäckSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons