Annons
Kultur

Klassisk rock på repertoaren

I Karlstad arrangeras livekonsert för de äldre – en riktig nostalgitripp med svängiga örhängen – för att uppmärksamma internationella rock'n'roll-dagen.
Musik • Publicerad 13 juli 2022
Under kvällens spelning blir det gamla örhängen från 50- och 60-talen. Pressbild.
Under kvällens spelning blir det gamla örhängen från 50- och 60-talen. Pressbild.Foto: Karlstads kommun

Vid scenen som står uppställd mot Stadsträdgården i centrala Karlstad kopplas ljudsystemet ihop och stolar ställs ut. Vid 14-tiden drar årets rock n’ roll-spelning i gång.

– Vi är så gamla att de där nerverna innan en spelning inte finns längre, haha! Men det känns jättekul att vara tillbaka. Vi har spelat på internationella rock'n'roll-dagen flera gånger, men nu har det ju varit uppehåll i två år, berättar Anders Sjöstedt, gitarrist och kapellmästare i Rock'n'roll Showband som spelar under kvällen.

Rycks med i musiken

Annons

Coverbandet startade i början av 1970-talet och när de spelade som mest hette de att de var ”världsberömda i hela Värmland”. Under kvällens spelning blir det gamla örhängen från 50- och 60-talen och möjligtvis tidigt 70-tal med både Jerry Williams och Elvis på repertoaren.

– Jag tror att det betyder väldigt mycket att de äldre får återuppleva den här musiken. Det är absolut en fördom att den skulle vara för hård för dem, det är garanterat så att den generationen rycks med i den här typen av musik. Det ser jag ju! förklarar han.

"Viktigt att bevara musiken"

Men även om det finns mer eller mindre seriösa temadagar nu för tiden tjänar internationella rock'n'roll-dagen ett syfte, tycker Anders Sjöstedt.

– Det är viktigt att bevara den här musiken – och det är ju också den bästa musiken om du frågar mig, haha. Men det klart att det är en generationsfråga. När The Beatles kom var det ju många som förfärades och min generation kanske inte uppskattar all musik i dag.

Fakta: Internationella rock'n'roll-dagen

Rock'n’rollen kom till som musikgenre i USA på 1950-talet och den internationella rock'n'roll-dagen, den 13 juli, har uppmärksammats sedan 1985 då välgörenhetskonserten ”Live aid” ägde rum i London och Philadelphia.

Den samlade ett 70-tal band och artister som U2, Paul McCartney, Queen, Elton John och David Bowie samt initiativtagaren Bob Geldof och uppmanade de cirka 400 miljoner tittarna världen över att samla in pengar till svältkatastrofen i Etiopien. Motsvarande 1,5 miljarder kronor beräknas ha samlats in från allmänheten.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons