Annons
Kultur

Klimataktivister sprejade ner konstverk

Konst • Publicerad 5 mars 2023
Klimataktivister i The Last Generation sprejade ner ett konstverk när det tyska parlamentet i Berlin.
Klimataktivister i The Last Generation sprejade ner ett konstverk när det tyska parlamentet i Berlin.Foto: Sven Kaeuler/AP/TT

"Olja eller fundamentala rättigheter?" löd texten på de affischer som klimataktivister i gruppen The Last Generation klistrade upp på ett konstverk nära det tyska parlamentet i Berlin.

Den israeliske konstnären Dani Karavan verk “Grundgesetz 49" är uppbyggt av en serie glasskivor med text hämtad från den tyska konstitutionen. Aktivisterna sprejade en svart vätska över glasskivorna vilket skulle symbolisera en "indränkning i olja", enligt klimataktivisterna supporters.

Annons

Bärbel Bas, talesperson för det tyska parlamentet, konstaterade att konstverket handlar om att respektera och skydda grundläggande rättigheter som yttrandefrihet, och hoppades att verket inte fått bestående skador.

Klimataktivisterna däremot sade i ett uttalande att "den tyska regeringen skyddar inte våra fundamentala rättigheter". Aktivisterna framhöll den fortsätta förbränningen av olja som ett exempel på det.

Konstverket tvättades under lördagseftermiddagen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons