Annons
Kultur

Konsert vid sjö kan ha brutit mot lagen

När Jan Stumsner och bandet P-Floyd spelade vid sjön Runn förra sommaren dök ett stort antal åskådare upp på båtar. Nu ska Falu tingsrätt avgöra om konserten var olaglig.
Musik • Publicerad 6 oktober 2021
P-Floyds kapellmästare Jan Stumsner är åtalad för brott mot ordningslagen. Arkivbild.
P-Floyds kapellmästare Jan Stumsner är åtalad för brott mot ordningslagen. Arkivbild.Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

– Jag har inte begått något brott, eller gjort något med uppsåt, sa musikern till Dalarnas Tidningar efter onsdagens förhandling i tingsrätten.

Den livestreamade spelningen den 8 augusti 2020 skedde på land på ett avgränsat område med färre än 50 personer närvarande. Allt inom ramarna för rådande coronarestriktioner.

Annons

Att det ändå blivit rättssak av händelsen beror på att människor kom dit i båtar. Chefsåklagare Fredrik Skoglund anser att bandet lockat folk att ta sjövägen och har åtalat kapellmästaren Jan Stumsner för brott mot ordningslagen.

Hans försvarsadvokat Per Råström förklarar för Dalarnas Tidningar att bandet inte kan ta ansvar för att båtar stannade till vid konsertområdet.

– Bandet har ingen möjlighet att reglera antal båtar på vattnet. De har gjort vad de kan och sett till att det inte var mer än 40 personer på land där den livestreamade konserten avhölls. Sen hur båtar förflyttar sig på vattnet, det kan de inte göra nånting åt.

Domen mot Jan Stumsner kommer den 20 oktober.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons